Thursday, May. 28, 2020

KOLUMNA Čvorci predskazatelji zime?

Autor:

|

14.10.2013

|

Kategorije:

KOLUMNA Čvorci predskazatelji zime?

Vinogradari posljednjih nekoliko dana muku muče u obrani svojih vinograda od najezde ptica selica koje su gotovo preplavile Šibensko-kninsku županiju, a da je tome tako potvrđuje i snimka panoramske web kamera iz Vodica koja je uhvatila jato ptica, a gotovo da nema dijela županije iz kojeg nema dojave o tisućama ptica koje su gotovo prekrile cijelo nebo, posebice u prvom dijelu dana.

Ptice koje su preplavile ovo područje su čvorci, jedna od najrasprostranjenijh ptica koja se gotovo nastanila i razmožila na svim kontinentima svijeta. Ovaj svežder se osim kukcima hrani i voćem, a omiljeno mu je izgleda upravo grožđe.

Pojedini vinogradari su tako gotovo u nekoliko sati ostali bez svoga roda, a ostali su započeli čuvati svoje vinograde, neki postavljati plinske topove ili čak pucati iz lovačkog naoružanja.

 

 

Ovako veliki broj čvoraka koji se selu na jug vjeran su dokaz nagle zime koja je zahvatila krajnji sjever i istok našeg kontinenta iz kojeg su prethodnih dana dolazile vijesti o ekstremnim hladnoćama, a otvara i pitanje koje se već duže vrijeme spominje u medijima, čeka li nas to hladna zima?

U razgovoru sa starijim stanovnicima Putićanja, sela u pirovačkom zaleđu, većina ih je potvrdila da ovakve najezde ptica u prošlosti obično su kasnije rezultirale dugom i hladnom zimom…

Darko Begić

Komentari

Share This Article

Related News

ANALIZA: Superćelijski oblak pred Splitom (FOTO, VIDEO)
Snažna pijavica pogodila Supetar i načinila veliku materijalnu štetu (FOTO, ANALIZA)
Tople ljetne noći: Fenski učinak bure

O Autoru

Šibenik Meteo