Thursday, Jul. 9, 2020

Dan planeta Zemlje – 22. 04.

Autor:

|

22.04.2017

|

Kategorije:

Dan planeta Zemlje – 22. 04.

Dan planeta Zemlje je manifestacija kojom se želi skrenuti pozornost svjetske javnosti na opasnosti koje prijete Zemlji zbog mnogobrojnih ekoloških problema. Prvi puta je obilježen 22. travnja 1970. godine kada je 20 milijuna Amerikanaca diljem SAD-a demonstriralo za zdraviji i održivi okoliš. Taj datum smatra se zaslužnim za pokretanje suvremenog globalnog pokreta za zaštitu okoliša kakvog poznajemo danas.
Na taj dan se već tradicionalno organiziraju različite ekološke akcije koje imaju za cilj poticanje odgovornog ponašanja, uključivanje u zaštitu prirode i ekološko osvješćivanje svjetske javnosti. Ove godine, tema Dana planeta Zemlje je “Okolišna i klimatska pismenost”.
Edukacijom se postiže najbolja podloga za napredak u smjeru veće osviještenosti i boljeg znanja o klimatskim promjenama i njihovoj nepredvidljivoj prijetnji našem planetu. Iz tog razloga moramo ohrabriti sve koji imaju znanja o ovom velikom problemu da krenu u akciju prenošenja tog znanja na buduće naraštaje, a u svrhu obrane okoliša od štetnog utjecaja klimatskih promjena.
Ove godine, organizacija “Earth day” pokreće globalnu kampanju edukacije i širenja znanja o utjecaju klimatskih promjena koja će trajati do Dana planeta Zemlje 2020., što će ujedno biti i 50-ta godišnjica obilježavanja tog dana. U tu svrhu pripremili su brojne edukativne materijale koji se besplatno mogu preuzeti s njihovih službenih mrežnih stranica.
Materijali su namijenjeni svim sferama društva i prilagođeni za razne dobne skupine. Tako na primjer imaju edukativne materijale za osnovne i srednje škole, akademsku zajednicu, itd. Također, izradili su i materijale za jedinice lokalne samouprave.

Više informacija o Danu planeta Zemlje možete naći na službenim stranicama organizacije Earth Day. (Državni zavod za zaštitu prirode)

Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Ned