Saturday, Jul. 4, 2020

Danas bura, u gorju snijeg. Za vikend postupno toplije

Autor:

|

12.03.2015

|

Kategorije:

Danas bura, u gorju snijeg. Za vikend postupno toplije

Prošlog tjedna puhala je jedna od najjačih bura posljednjih godina u Dalmaciji. Rečenica koju ste, nema sumnje, zadnjih dana često slušali i čitali. Prije te bure, prognoze i prognostičke službe danima su upozoravale da nam ne dolazi bilo kakva, već iznimno jaka bura koja će stvarati i materijalnu štetu. Tih dana postojala je određena doza skepticizma prema takvoj prognozi, no vidjeli smo, prognoza se potpuno ostvarila.

S najavom nove bure sada se događa obrnuta situacija! Kako je prošlotjedna bura bila višednevna i puno jača od prosječne “marčane” bure, sada se ljudi pitaju hoće li nam se ponoviti prošlotjedni scenarij. Druga marčana bura bit će znatno slabija od prve te će trajati i znatno kraće. Svoj vrhunac nadolazeća će bura imati u noći na četvrtak i rano ujutro te ponovno navečer. Bura će, kako joj i priliči, biti najjača ispod Velebita i isključivo će tamo imati povremene orkanske udare (> 118 km/h). Drugdje u Dalmaciji bura će povremeno imati olujne udare (> 62 km/h), no oni neće biti česti kao kod zadnje ciklone. Već u petak bura će zamjetno oslabiti, a u subotu i potpuno prestati. Ipak, kako je kod zadnje bure bilo mnogo srušenih i oštećenih stabala, ako nadolazeća bura polomi pokoju granu bit će to isključivo zato jer je prošla bura već napravila štetu nekom stablu. Kiše neće biti gotovo do kraja tjedna, a tek u nedjelju navečer može pasti pokoja litra.

JADRAN:

Četvrtak donosi djelomično sunčano i suho vrijeme, povremeno uz promjenjivu naoblaku. Puhat će umjerena do jaka bura, ponegdje uz olujne udare. Podno Velebita ujutro i navečer ponegdje su mogući i orkanski udari bure. Na otvorenom moru može biti i tramontane. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju u zaobalju od 2 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 16°C, u Zagori samo ponegdje malo niže.

Djelomično sunčano, samo ponegdje uz prolaznu promjenjivu naoblaku i suho bit će tijekom petka. Ujutro umjerena do pojačana bura i tramontana, podno Velebita i dalje jaka s olujnim udarima. Vjetar će danju posvuda biti u slabljenju, a navečer će samo malo ojačati. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju u zaobalju od 2 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C, u Zagori samo ponegdje malo niže.

Djelomično sunčano i suho bit će tijekom subote. Samo je na Kvarneru navečer ponegdje moguća pokoja kiša kap. Ujutro će puhati većinom slaba bura, danju će prestati i okretati na slabo jugo i levant. Jutro će biti malo hladnije, a u kotlinama Zagore moguć je slab mraz. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 17°C.

nedjelju će biti manje sunca u odnosu na prethodne i dane, iako će se u većini krajeva veći dio dana zadržati suho. Mogućnost za kišu najveća je navečer, osobito na moru sjevernog Jadranu, gdje može i zagrmiti. Puhat će umjereno, ponegdje na moru popodne i jako jugo s olujnim udarima. Jutarnje temperature zraka bit će u laganom porastu, a najviše dnevne bez veće promjene u odnosu na subotu.

KOPNO:

U četvrtak će nam dolaziti malo vlažniji i hladniji zrak. On u sebi nema jako puno vlage pa se ne očekuju neke obilnije oborine, ali će uz više oblaka ipak postojati mogućnost za slabu kišu, u višim predjelima i malo slabog snijega. Oborina će općenito biti malo, osim u Lici gdje su moguće umjerene količine i tanji snježni pokrivač. Najviše suhog vremena na sjeverozapadu gdje su moguća i kraća sunčana razdoblja. Puhat će umjeren i jak vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura od 0 do 5, a najviša dnevna većinom između 5 i 9 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo hladnije.

Slični vremenski uvjeti zadržat će se onda i u petak. Većinom oblačno, a moguća je povremeno i nekakva slaba kišica, u gorju slab snijeg. Te slabe oborine su vjerojatnije na istoku i u Lici, a na sjeverozapadu će biti suho uz kraća sunčana razdoblja. Puhat će povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova, a taj vjetar dodatno pojačava osjećaj hladnoće. Inače, ožujak je kod nas najvjetrovitiji mjesec u godini pa nas ne treba čuditi da stalno nešto puše. Jutarnja temperatura bit će od 1 do 4, a najviše dnevne vrijednosti uglavnom od 5 do 10 Celzijevih stupnjeva.

Za vikend postupno ljepše. U subotu će još biti puno oblaka, ali će kiše biti vrlo malo ili ništa. Dakle, u nekim mjestima možda već prođe i sasvim suho. Poslijepodne možda bude i malo sunčanih razdoblja. Vjetar će malo oslabjeti, a temperatura zraka blago će porasti.

U nedjelju suho i djelomično sunčano. Jutro će biti malo hladnije pa je moguć i slab mraz uz temperaturu zraka oko nule, ali danju će biti toplije pa će poslijepodne biti vrlo ugodno uz temperaturu zraka između 10 i 15 Celzijevih stupnjeva. U Gorskom kotaru i Lici krajem nedjelje više oblaka, ponegdje uz malo kiše.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov