Thursday, Jul. 9, 2020

Danas počinje klimatološka zima ili proljeće?

Autor:

|

01.12.2015

|

Kategorije:

Danas počinje klimatološka zima ili proljeće?

Zadnji dan studenog donio je povratak topline, ako izuzmemo prohladno jutro koje je u u unutrašnjosti bilo popraćeno mrazom. Ponegdje su temperature zraka uz obalu i na otocima dosegnule ili malo prešle ugodnih 15 Celzijevih stupnjeva. U klimatologiji godišnja doba počinju i završavaju različito nego po astronomskom kalendaru. Tako nam već danas, prvog dana prosinca, počinje klimatološka zima i trajat će do zadnjeg dana veljače. Zima će, pak, kalendarski ili astronomski početi zimskim solsticijem, 22. prosinca u 5 sati i 48 minuta. Iako ćemo smo danas zakoračili u prvi zimski mjesec, zime nema na vidiku, barem ne u ovom tjednu. Baš kao i tjednima prije posljednje promjene vremena, na vrijeme će dominantno ponovno utjecati polje visokog tlaka zraka. Zbog toga se oborine do kraja tjedna uglavnom ne očekuju, a temperature zraka bit će natprosječne za ovaj dio godine. U unutrašnjosti, ali i ponegdje na moru, u noćnim i jutarnjim satima može se javljati magla.

JADRAN:

U utorak će biti djelomično sunčano i suho. Lokalno se promjenjiva naoblaka može zadržati veći dio dana, a u magle će ujutro biti u kotlinama zaobalja. Noću i ujutro na sjevernom Jadranu slab do umjeren jugozapadnjak, koji samo ponegdje na moru može prolazno biti pojačan. U Dalmaciji tiho ili slab levant, u južnoj Dalmaciji i slabo jugo. Danju će vjetar oslabiti i u većem dijelu Dalmacije okrenuti na slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 4°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 18°C.

Srijeda donosi nastavak stabilnog vremena. Bit će djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom, ujutro u kotlinama zaobalja uz mjestimičnu maglu. Magle i niskih oblaka može biti i na moru, osobito na sjevernom Jadranu. Bit će tiho ili će puhati slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 4°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 13 do toplih 19°C ponegdje u Dalmaciji.

Stabilno vrijeme očekuje nas tijekom četvrtka. Više sunca u Dalmaciji, a niskih oblaka bit će više na sjevernom Jadranu. Ujutro je uglavnom u zaobalju moguća magla. Bit će tiho ili uz slab zapadnjak i sjeverozapadnjak, nešto jači prema otvorenom moru u popodnevnim satima. Temperature će ostati više od normale za dio godine, osobito tijekom dana.

Petak će u Dalmaciji biti stabilan bez oborine. Na sjevernom Jadranu će biti promjenjive naoblake, krajem dana samo ponegdje može biti neznatne kiše. Bit će tiho ili uz slab dnevni vjetar, na sjevernom Jadranu slab vjetar južnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 4°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 10 na Kvarneru do 16°C ponegdje u Dalmaciji.

Subota općenito donosi nešto više oblaka u odnosu na prethodne dane. Prema današnjim prognostičkim kartama na vrijeme će djelomično utjecati slaba ciklona u višim dijelovima troposfere. Zbog toga će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Oblačnije na sjevernom Jadranu, gdje će mjestimično biti kiše, većinom slabe. U Dalmaciji će se zadržati suho. U Dalmaciji slab vjetar promjenjivih, a na sjevernom Jadranu južnih smjerova. Temperature zraka bez veće promjene.

Još promjenjivije vrijeme očekuje se u nedjelju. Na sjevernom Jadranu oblačno, povremeno uz kišu, a više oblaka u odnosu na prethodne dane bit će i u Dalmaciji, osobito sjevernoj. Jutarnje temperature u laganom porastu, najviše dnevne od 8°C u zaleđu Kvarnera do 15°C u Dalmaciji.

UNUTRAŠNJOST:

Čini se da bi u utorak bilo dosta oblaka, ali bi se trebalo zadržati većinom suho. Samo uz granicu s Mađarskom postojat će mala mogućnost za koju kišnu kap, ali to je vjerojatnije s mađarske strane. Jutarnja temperatura će porasti, a dnevna se neće bitnije mijenjati u odnosu na ponedjeljak, očekujemo između 10 i 15°C. Puhat će umjeren jugozapadni i zapadni vjetar.

U srijedu sunčanije i danju još malo toplije. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, a najviša dnevna mogla bi biti čak do 15 ili 16 Celzijevih stupnjeva. Više nalik na proljeće nego na zimu koja po meteorološkom računanju počinje 1.12.

Prognostički izračuni su dosta sigurni da bi se suho i stabilno vrijeme nastavilo i sredinom tjedna. To znači da nisu na vidiku nikakve (ozbiljnije) oborine. Pitanje je koliko će biti sunca jer postoji mogućnost da se uspostavi tzv. temperaturna inverzija. To je pojava kad su naši nizinski krajevi pod maglom i oblacima, a samim time je i temperatura niža. U tim situacijama na Jadranu i u planinama uživaju u lijepom i toplom vremenu. Ako se uspostavi magleni sloj onda će možda biti i malo hladnije od trenutnih temperatura. Ako ostane južina onda možemo računati na malo toplije vrijeme.

Za vikend se nastavlja većinom suho vrijeme uz izmjenu oblaka i sunca. Jutarnja temperatura zraka ponegdje blizu nule uz mogućnost za slab mraz, ali u većini mjesta će ostati u pozitivi. Dnevna temperatura ostaje dosta iznad prosjeka i kretat će se većinom od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva jer bi za vikend opet mogla pojačati južina.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov