Thursday, Jul. 2, 2020

Danas i sutra nova promjena, za vikend sunčanije i toplije

Autor:

|

19.08.2015

|

Kategorije:

Danas i sutra nova promjena, za vikend sunčanije i toplije

Iako je utorak u našoj zemlji bio nešto stabilniji uz manje kiše i pljuskova, ipak nije bilo sasvim suho. Ciklonalni utjecaj najjače će se osjećati tijekom srijede i prvog dijela četvrtka, a onda će sve više nastupati stabilizacija vremena koja će kulminirati u dane vikenda, osobito na Jadranu.

JADRAN:

Srijeda donosi vrlo promjenjivo vrijeme. Kiša, pljuskovi i grmljavina ujutro će zahvatiti sjevernu Dalmaciju, a u drugom dijelu dana proširit će se na njen ostatak. Mjestimice će biti jačeg grmljavinskog nevremena, a ne isključuje se mogućnost pojave tuče i pijavica na moru. Oborine će biti neravnomjerno raspoređene, a lokalno će pasti preko 50 litara oborine po kvadratnom metru. Noću će puhati burin, danju će dominirati slab vjetar s jugozapada, ali za vrijeme neverina može biti vrlo jakih i olujnih udara vjetra različitih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 18, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature većinom od 26 do 31°C.

četvrtak promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Promjenjivije će biti u prvom dijelu dana, lokalno uz pljuskove i grmljavine koji će biti češći na moru srednje i južne Dalmacije. Više sunčana vremena u drugom dijelu dana. U sjevernoj Dalmaciji će ujutro zapuhati slaba do umjerena bura, drugdje će puhati slab vjetar južnih smjerova, a navečer će se slaba do umjerena bura proširiti na cijelu obalu. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16, uz obalu i na otocima od 17 do 21°C. Najviše dnevne temperature većinom od 26 do 30°C.

Petak će biti pretežno sunčan. Popodne u zaobalju lokalno može biti slabih i prolaznih grmljavinskih pljuskova. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura koja u sjevernoj Dalmaciji ponegdje može biti pojačana. Danju većinom slab do umjeren vjetar sa zapada i sjeverozapada. Najviše dnevne temperature većinom od 27 do 31°C.

dane vikenda prevladavat će sunčano. Noću će puhati slaba do umjerena bura, danju slab maestral. Jutra će biti svježa, osobito u kotlinama zaobalja. Danju vrlo toplo i vruće s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 28 do 32°C.

KOPNO:

Sredina tjedna će biti  svježija i promjenjiva. Već u srijedu pretežno oblačno, a mjestimice će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. Najviše suhog vremena u Slavoniji gdje će veći dio srijede još biti suho uz kraća sunčana razdoblja. Prema kraju dana moguća je obilna kiša, osobito na području gorske Hrvatske, Korduna i Banovine. Vjetar većinom slab sjeveroistočni, a najviša temperatura od 16°C u Gorskom kotaru i Lici, od 20 do 23°C u središnjim krajevima pa do 26 Celzijevih stupnjeva ponegdje u Slavoniji.

U četvrtak ujutro i prijepodne većinom oblačno, u većini mjesta još povremeno s kišom. Možda će nam malo zamirisati i jesen iako smo još dosta daleko od nje. Poslijepodne će kiša prestati, a moguće je i djelomično razvedravanje sa sunčanim razdobljima. Puhat će umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura od 13 do 18°C, a najviša dnevna između 19 i 24 Celzijeva stupnja.

 U petak su moguća i duža sunčana razdoblja, a dan će vjerojatno proći suho. Možda bude još malo kiše ujutro ili kraći popodnevni pljusak, ali ipak će to biti ljepše vrijeme nego u četvrtak. Jutro malo svježije, mjestimice s maglom, a poslijepodne će biti malo toplije.

 Za vikend će vrijeme biti točno onakvo kakvo priliči drugom dijelu ljeta, tzv. kasnom ljetu. Izmjena oblaka i sunca i ponovno malo toplije. Ujutro je ponegdje moguća sumaglica ili magla, osobito u kotlinama i uz vodene površine. Poslijepodne postoji mogućnost za malo kiše ili kratkotrajan pljusak s grmljavinom, ali to će biti rijetka pojava pa uglavnom možemo očekivati dosta suhog vremena. Temperatura ugodna uz vrijednosti većinom od 23 do 27 Celzijevih stupnjeva.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov