Thursday, Sep. 19, 2019

Danas i sutra nova promjena, za vikend sunčanije i toplije

Autor:

|

19.08.2015

|

Kategorije:

Danas i sutra nova promjena, za vikend sunčanije i toplije

Iako je utorak u našoj zemlji bio nešto stabilniji uz manje kiše i pljuskova, ipak nije bilo sasvim suho. Ciklonalni utjecaj najjače će se osjećati tijekom srijede i prvog dijela četvrtka, a onda će sve više nastupati stabilizacija vremena koja će kulminirati u dane vikenda, osobito na Jadranu.

JADRAN:

Srijeda donosi vrlo promjenjivo vrijeme. Kiša, pljuskovi i grmljavina ujutro će zahvatiti sjevernu Dalmaciju, a u drugom dijelu dana proširit će se na njen ostatak. Mjestimice će biti jačeg grmljavinskog nevremena, a ne isključuje se mogućnost pojave tuče i pijavica na moru. Oborine će biti neravnomjerno raspoređene, a lokalno će pasti preko 50 litara oborine po kvadratnom metru. Noću će puhati burin, danju će dominirati slab vjetar s jugozapada, ali za vrijeme neverina može biti vrlo jakih i olujnih udara vjetra različitih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 18, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature većinom od 26 do 31°C.

četvrtak promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Promjenjivije će biti u prvom dijelu dana, lokalno uz pljuskove i grmljavine koji će biti češći na moru srednje i južne Dalmacije. Više sunčana vremena u drugom dijelu dana. U sjevernoj Dalmaciji će ujutro zapuhati slaba do umjerena bura, drugdje će puhati slab vjetar južnih smjerova, a navečer će se slaba do umjerena bura proširiti na cijelu obalu. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16, uz obalu i na otocima od 17 do 21°C. Najviše dnevne temperature većinom od 26 do 30°C.

Petak će biti pretežno sunčan. Popodne u zaobalju lokalno može biti slabih i prolaznih grmljavinskih pljuskova. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura koja u sjevernoj Dalmaciji ponegdje može biti pojačana. Danju većinom slab do umjeren vjetar sa zapada i sjeverozapada. Najviše dnevne temperature većinom od 27 do 31°C.

dane vikenda prevladavat će sunčano. Noću će puhati slaba do umjerena bura, danju slab maestral. Jutra će biti svježa, osobito u kotlinama zaobalja. Danju vrlo toplo i vruće s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 28 do 32°C.

KOPNO:

Sredina tjedna će biti  svježija i promjenjiva. Već u srijedu pretežno oblačno, a mjestimice će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. Najviše suhog vremena u Slavoniji gdje će veći dio srijede još biti suho uz kraća sunčana razdoblja. Prema kraju dana moguća je obilna kiša, osobito na području gorske Hrvatske, Korduna i Banovine. Vjetar većinom slab sjeveroistočni, a najviša temperatura od 16°C u Gorskom kotaru i Lici, od 20 do 23°C u središnjim krajevima pa do 26 Celzijevih stupnjeva ponegdje u Slavoniji.

U četvrtak ujutro i prijepodne većinom oblačno, u većini mjesta još povremeno s kišom. Možda će nam malo zamirisati i jesen iako smo još dosta daleko od nje. Poslijepodne će kiša prestati, a moguće je i djelomično razvedravanje sa sunčanim razdobljima. Puhat će umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura od 13 do 18°C, a najviša dnevna između 19 i 24 Celzijeva stupnja.

 U petak su moguća i duža sunčana razdoblja, a dan će vjerojatno proći suho. Možda bude još malo kiše ujutro ili kraći popodnevni pljusak, ali ipak će to biti ljepše vrijeme nego u četvrtak. Jutro malo svježije, mjestimice s maglom, a poslijepodne će biti malo toplije.

 Za vikend će vrijeme biti točno onakvo kakvo priliči drugom dijelu ljeta, tzv. kasnom ljetu. Izmjena oblaka i sunca i ponovno malo toplije. Ujutro je ponegdje moguća sumaglica ili magla, osobito u kotlinama i uz vodene površine. Poslijepodne postoji mogućnost za malo kiše ili kratkotrajan pljusak s grmljavinom, ali to će biti rijetka pojava pa uglavnom možemo očekivati dosta suhog vremena. Temperatura ugodna uz vrijednosti većinom od 23 do 27 Celzijevih stupnjeva.

Komentari

Share This Article

Related News

Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni
Fronta otpuhala vrućine
Knin: 41.0°C

O Autoru

Kristijan Božarov