Saturday, Aug. 8, 2020

Danny: Prvi uragan sezone na Atlantiku

Autor:

|

20.08.2015

|

Kategorije:

Danny: Prvi uragan sezone na Atlantiku

Tropska oluja Danny, formirana nad središnjim Atlantikom prije dva dana, danas je ojačala i postala uragan prve kategorije. Riječ je o prvom ovogodišnjem uraganu na Atlantiku, te četvrtoj imenovanoj oluji sezone. danny je formiran nekoliko dana prije prosječnog datuma imenovanja četvrte oluje sezone, a to je 23. kolovoza.

Uragan Danny se nalazi oko 1700 kilometara istočno od Malih Antila i sporo se kreće prema njima.  Riječ je o minimalnom uraganu s prosječnim vjetrovima najjače brzine od 120 km/h, a oni pušu samo u radijusu od 20 km od centra uragana. Vjetrovi jačine tropske oluje (63 km/h) pušu u radijusu od 95 km od centra uragana. Američki Nacionalni centar za uragane prognozira da bi uragan u slijedeća dva mogao još ojačati. Iako se naglašava da je prognoza intenziteta za ovako male i kompaktne uragane nepouzdana.

Početkom slijedećeg tjedna Danny bi trebao stići do Malih Antila te zatim nastaviti svoj put preko Kariba. Karipski otoci su ove godine pogođeni dugotrajnom i jakom sušom pa bi je uragan Danny mogao ublažiti.

Položaj i prognoza  putanje i intenziteta uragana Danny (20.8.2015.  15:00 UTC)

slika

 Pogled sa Međunarodne svemirske postaje na uragan Danny

slika

 Usporedba supertajfuna Atsani (zapadni Pacifik) i uragana Danny (Atlantik)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned