Wednesday, Jul. 8, 2020

Divlje vrijeme u SAD-u: Mećave, tornada, poplave, rekordna toplina

Autor:

|

01.05.2017

|

Kategorije:

Divlje vrijeme u SAD-u:  Mećave, tornada, poplave, rekordna toplina

Snažna  i prostran ciklonalni sustav je na kraju travnja zahvatio velike dijelove SAD-a. Na sjevernoj strani ciklone j područje Visokih ravnica  je zahvatila jedna od najjačih snježnih oluja zabilježenih u ovo doba godine. Zbog mećave su u Kansasu i Nebraski  zatvoreni veliki dijelovi autocesta. Obilan snijeg je pao i na sjeveru Teksasa i Oklahome.

Na tom području snježne su oluje, osobito u višim područjima i u kasno proljeće uobičajene. Ipak, napadale količine snijega su najvjerojatnije rekordne za doba godine. U Kansasu je na nekim lokacijama tijekom vikenda izmjereno od 35 do 50 cm snijega, što je daleko iznad rekorda za ovo doba godine. Za tu je državu rekordni najkasniji snijeg u proljeće 10 cm (29.4.1984.)

U Koloradu je oluja (nazvana Ursa) donijela do 99 cm snijega, U Wyomingu do 84 cm, Montani do 43 cm, Oklahomi i Teksasu 31 cm…

Na prednjoj strani te zimske  ciklone središnje i južne dijelove SAD-a ovog su vikenda pogodile snažne oluje. Najmanje 13 osoba je izgubilo život u poplavama i tornadima koje su pogodile Missouri, Arkansas, Mississippi i Teksas.

Brojne su se rijeke izlile iz korita nakon što je na jugozapadu Missourija i sjeveru Arkansasa u kratko vrijeme palo i do 280 litara kiše na kvadratni metar.  Na najmanje 7 lokacija u Missouriju je izmjeren rekordni vodostaj, a na tri lokacije su srušeni rekordi stariji od 100 godina. Rijeka Current u Missouriju je narasla čak za 2,7 metara iznad dosad rekordne razine iz 1904 godine.

Najmanje 4 tornada se u subotu pogodila Teksas. Potvrđeno je da je najmanje 5 osoba izgubilo život.  Na desetine ljudi je ozlijeđeno i prevezeno u bolnice.

Jedan od tornada je poharao gradić Canton (3500 stanovnika, 80 km istočno od Dallasa). Bio je širok pola kilometra i na tlu je prešao put od 64 kilometra.  Počinjena je  velika materijalna šteta.

Istovremeno su na istočnoj obali SAD-a izmjerene rekordno visoke temperature za doba godine, odnosno za mjesec travanj. U Washingtonu se u subotu održao Klimatski marš na kojemu je sudjelovalo oko 200 tisuća ljudi.  Tog dana je u glavnom gradu SAD-a izmjerena minimalna temperatura od 21.1°C, što je novi rekord za mjesec travanj. Meteorološki podaci postoje još od 1872 godine. Srednja dnevna temperatura od 26.7°C je također rekordna za mjesec travnja, a najviša dnevna od 32.8°C je izjednačila datumsko rekord.

Video snažnog tornada koji je 29.4.2017. pogodio Canton (Texas)

400 000 udara munja u SAD-u tijekom subote 29.4.2017. Blitzortung.org

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned