Monday, Jul. 6, 2020

Divlje vrijeme u SAD-u: Rekordna toplina, tornada, poplave, mećava

Autor:

|

27.12.2015

|

Kategorije:

Divlje vrijeme u SAD-u:  Rekordna toplina, tornada, poplave, mećava

Dijelovi SAD-a i dalje se nalaze na udaru vremenskih nepogoda.  Snažne grmljavinske oluje praćene tornadima su u srijedu  zahvatile jugoistočne dijelove SAD-a , a prema posljednjim podacima usmrtile su 18 ljudi.

Nova snažna oluja (koju je meteorološka kompanija The Weather Channel nazvala Goliat) tijekom nedjelje jača nad Novim Meksikom i zapadnim Teksasom.  Na prednjoj strani oluje dijelove Teksasa u u noći od subote na nedjelju zahvatile snažne oluje koje su proizvele i nekoliko tornada.  Na širem području Dallasa tornada su usmrtila najmanje 11  osoba. Potvrđeno je da su najmanje tri osobe izgubile život kad je tornado zahvatio njihovo vozilo. Velika  šteta je počinjena u gradu Garlandu u kojemu je poginulo 8 ljudi. Oko 600 objekata u gradu je potpuno uništeno.

U Novom Meksiku i zapadnom Teksasu oluja Goliat donosi snijeg koji pada praćen jakim vjetrom.  Oko 40 milijuna ljudi se nalazi na području za koja su izdana upozorenja zbog zimskog vremena. Zatvorena je državna autocesta koja spaja Novi Meksiko i Teksas u dužini od nekoliko stotina kilometara.  Snježni  nanosi mjestimice dosežu visinu od 2,4 metra.

Na istoku SAD-a Božić je donio rekordnu toplinu. U New Yorku je na Badnjak izmjerena minimalna temperatura od 17.2°C, što je rekordno visoka vrijednost za mjesec prosinac (meteorološka mjerenja se u Central Parku provode od 1871 godine).  Na Božić je, i to 31 minutu iza ponoći izmjerena temperatura od 18.9°C, što je rekorda za Božić u povijesti meteoroloških mjerenja u New Yorku.

Brojni temperaturni rekordi su zabilježeni u mnogim gradovima istočne trećine SAD-a, od Floride do Mainea. U gradu Albany (država New York) je u četvrtak izmjereno 22.2°C, što je rekordno visoka temperatura za klimatološku zimu (prosinac, siječanj i veljaču).

Noćni tornado koji je pogodio grad Rowlet u Teksasu

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned