Thursday, Jul. 16, 2020

Divlje vrijeme u SAD-u: Snježna oluja, tornada, požari…

Autor:

|

16.04.2018

|

Kategorije:

Divlje vrijeme u SAD-u: Snježna oluja, tornada, požari…

Proteklog vikenda je veliko područje na sjeveru SAD-a zahvatila snježna oluja kakva bi bila impresivna i za siječanj, a ne za sredinu travnja. Na  mnogim lokacijama sjevernog dijela američkog Srednjeg Zapada pala je rekordna količina snijega za travanj, a na nekoliko je lokacija ta oluja po količini napadanog snijega postala druga najveća u povijesti mjerenja, za bilo koji mjesec.

U blizini grada Carlsville, u saveznoj državi Wisconsin palo je čak 80.3 cm snijega. U gradu Wausau (Wisconsin) je od 13. do 16. travnja  palo je 52.6 cm snijega što je novi rekord za travanj. A više snijega  (56 cm) u tom je gradu donijela samo snježna oluja 5. i 6. ožujka 1959. godine.

U gradu  Green Bay (Wisconsin) je palo 61.5 cm snijega. Više snijega je u znanoj povijesti donijela snježna oluja 1. i 2. ožujka 1888. godine ( 74.2 cm).

Rekordna količina snijega za travanj od 38 cm  je pala i u gradovima blizancima, Minneapolisu-St. Paulu (država Minesota).

Uz snježnu mećavu,  u dijelovima Michigana, južnog Ontarija i sjevernih dijelova države New York padala je i ledena kiša zbog koje su se rušila drveća i dalekovodi. U ponedjeljak je u Michiganu bez struje bilo oko 229 tisuća ljudi.

Još jedna snježna oluja bi prema prognozama sredinom tjedna trebala zahvatiti sjeverni dio SAD-a. Ipak, trebala bi trajati kraće i donijeti manje snijega, prognozira se do tridesetak centimetara.

 

I dok je na sjeveru SAD-a trajala snježna oluja za povijest, južnim državama je taj sustav donio nekoliko dana s tzv. „opasnim vremenom“. Snažne grmljavinske oluje su proteklog vikenda zahvatile područje od južnih dijelova Velikih Ravnica sve do  obala Atlantika.   U tri dana  vikenda su zabilježen i 53 dojave o pojavi tornada. Dvije su osobe izgubile život zbog rušenja drveća za vrijeme oluje.

Na jugozapadu SAD-a pak vladaju vrućine praćene jakim vjetrovima i vrlo niskom vlažnošti zraka (3%). Ovakva meteo kombinacija je dovela do brojnih šumskih požara  U proteklih tjedan dana je u Oklahomi izgorjela površina od oko 1200 kvadratnih kilometara. Dvije su osobe izgubile život zbog požara, a izgorjelo je i najmanje 30 kuća.

Za veliko područje jugozapada  SAD-a, od Novog Meksika, preko Oklahome i Kansasa je izdano upozorenje najvećeg  tzv. ekstremnog stupnja za opasnost od šumskih požara.

Prva polovica travnja je na velikom području SAD-a, od istoka Montane do sjevera Michigana bila rekordno hladna.  Prosječna temperatura je  u mnogim krajevima bila i za desetak °C niža od prosjeka.  Hladnoća se mjestimice proširila i do južnih država. Tako je i Little Rocku (Arkansas) 16. travnja izmjerena temperatura od 0°C. Samo je jednim, u proteklih 139 godina, ovako kasno u sezoni izmjerena niža temperatura (-0.5°C, 19.4.1983.).

Izvor podataka: wundergorund.com

Naslovna slika: Mećava u Minneapolisu, 15.4.2018. – foto : Jerry Holt/Star Tribune via AP.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned