Wednesday, Jul. 8, 2020

ISPOVID JEDNOG METEOPATA-SENZACIONALNO!!!-Novi nepogrešivi model za sezonske prognoze Dadaizam

Autor:

|

01.06.2013

|

Kategorije:

ISPOVID JEDNOG METEOPATA-SENZACIONALNO!!!-Novi nepogrešivi model za sezonske prognoze Dadaizam

Vakula: Čeka nas ekstremno vruće ljeto!

Prema DHMZ-ovim podacima u travnju smo bilježili više različitih ekstrema, a Vakula predviđa da bi ih možda i više moglo biti u mjesecima koji su pred nama, osobito onim ljetnim.

Srećom, sljedećih dana i tjedana još nećete gledati, ni čitati, upozorenja na toplinske valove koji mogu djelovati na ljudsko zdravlje, ali u lipnju, srpnju i kolovozu vrlo vjerojatno će biti i toga. Prognoze za ljeto i dalje daju iznadprosječnu toplinu, i to znatnu – ne smije se isključiti mogućnost i ekstremne temperature, a nakon svekolike oborine valja nam se pripremiti i na sparinu… Ne bude li djelovanja, i na komarce, koji su već počeli napadati… (HRT/DHMZ)

Britanska meteorološka služba: Velika mogućnost hladnog ljeta u Hrvatskoj!

 U meteorologiji godišnja doba počinju prvoga u mjesecu, pa tako klimatološko ljeto počinje 1. lipnja i trajat će do 1. rujna.
Bez da puno raspravljamo o pouzdanosti ili smislu sezonskih prognoza, donosimo najnovije izračune kompjuterskih modela britanske meteorološke službe – UK Met Office.

Po tim izračunima, vjerojatnost za ljeto toplije od prosjeka na području Hrvatske je samo oko 20 posto!

Može se vidjeti da je mogućnost toplijeg ljeta ispod 20 posto, a prosječnog oko 20 posto.

Vjerojatnost ljeta hladnijeg od prosjeka 60 do čak 80 posto. Iz svega navedenog može se zaključiti da brinanska meteorološka služba za veliko područje zapadnog i srednjeg Sredozemlja, pa tako i Hrvatske, predviđa veliku mogućnost hladnijeg ljeta! (UK Met Office)

Joško Markov: Ovog ljeta ćemo najebati!

Moderno, kao pojam, u sve je većoj i široj upotrebi, a afirmacija i negacija klasičnih prognostičkih  načela trijumfalizira se gotovo u istoj mjeri kao i u devetnaestome stoljeću. U Francuskoj se tada,umjesto pojma moderno, koristio termin avangarda, koji se češće koristio u „opreci prema nazivu dekadencija“. Naime, upozoravalo se na oprečne stavove prema vremenu i njegovu shvaćanju, kao i tradiciji, a avangarda je upućivala upravo na budućnost i na neki joj se način radovala. Njena je vodeća želja bila osloboditi i ovjekovječiti kreativan duh putem eksperimenata, a pred sam kraj stoljeća termin postaje iznimno fleksibilan i njime se počinju kategorizirati nove meteorološke  tendencije.

 Avangarda nastoji iskorijeniti sve tradicionalne zahtjeve i funkcije sezonske prognoze da bi na njihovo mjesto postavila nove vrijednosti. Više se ne radi o traganju za uzorom u nekim od starih autoriteta, jer kao takvi više ne postoje. Proces stvaranja zamijenjen je improvizacijom i spontanošću. „Meteorolozi“  koji se u to vrijeme javljaju „počinju uvelike sporiti oko toga kako da nađemo sami sebe“

Upravo to njihovo osporavanje dovodi do razvitka vremenske prognoze u, na prvi pogled, kontradiktorne smjerove. Jedno od zajedničkih obilježja pokreta avangarde jest činjenica da nisu razvili nikakav konkretan stil, no neobičnost  im postaje dominantan postupak. Prema Solaru, ono oko čega se doista svi pravci slažu jesu otpor i pobuna protiv konformizma i navika, ali i svega što je kao vrijednost uspostavila postojeća vladajuća tradicija, čime nastoje razoriti prezentacijske  konvencije, pa i logiku jezika, izgradnjom sižea i miješanjem elemenata proze i poezije, razarajući na taj način i žanrovske konvencije . Sve što je moderno postaje novo i nužno, jer sve u suštini stari i konvencionalizira se, što meteorolozima  avangarde nipošto ne odgovara.

 Revolucija je ono što pomaže stvaranju nov(ij)e prognoze vremena. Upravo se tada javljaju dadaizam i nadrealizam, koji se slažu da je pobuna ono što mora prethoditi sezonskoj prognozi i da se sve što se odnosi na destrukciju rađa u samim sezonskim prognozama vremena.

Solar dobro primjećuje da je pri osporavanju razlika između visoke i trivijalne meteorologija  avangarda zapala u protuslovlja, osporavajući funkciju razuma, rugajući se ondašnjemu načinu života, a očekujući da će djela koja proizvodi biti razumljiva svima . To, dakako, nije bio slučaj i avangardno stvaralaštvo mogli su čitati i razumjeti samo visoko obrazovani ljudi razvijena ukusa, dok na radikaliziranim avangardnim zamislima o rušenju svake tradicije počiva i već spomenuti dadaizam.

Komentari

Share This Article

Related News

ANALIZA: Superćelijski oblak pred Splitom (FOTO, VIDEO)
Snažna pijavica pogodila Supetar i načinila veliku materijalnu štetu (FOTO, ANALIZA)
Tople ljetne noći: Fenski učinak bure

O Autoru

Joško Markov