Tuesday, Jul. 14, 2020

Do kraja mjeseca nema većih promjena

Autor:

|

24.01.2017

|

Kategorije:

Do kraja mjeseca nema većih promjena

Naslovna fotografija: Sandro Puncet

Prognoza vremena do kraja siječnja, pa i dalje, prilično je monotona – stabilno po anticikloni! Približavamo se kraju siječnja, centralnom mjesecu klimatološke zime, a prve dvije trećine mjeseca obilježila je ne često doživljena zimska hladnoća, čak i u Dalmaciji. To se prvenstveno odnosi na obalu i na otoke, a u Zagori temperature nisu bile ni blizu rekordnih vrijednosti.

Na meteorološkoj postaji DHMZ-a Split Marjan srednja temperature zraka druge dekade iznosila je 4,6°C, što je za 2,9°C hladnije od prosjeka za razdoblje 1961.-1990. i 3,6°C hladnije za razdoblje od 1981. do 2010. Hladnija druga dekada siječnja od početka službenih i kontinuiranih mjerenja dogodila se zadnji put daleke 1979. godine (3,7°C), a najhladnija druga dekada bila je ona iz 1963. s 2,9°C.

Prosječna temperatura prvih 20 dana ovogodišnjeg siječnja iznosila je 3,2°C, što je 4 stupnja hladnije od starog i 4,9°C hladnije od novijeg klimatološkog prosjeka. Do sada je samo jednom bilo hladnije u prvih dana siječnja, i to 1985., kada je prosječna temperatura iznosila 2,7°C.
S obzirom da ovih dana uglavnom imamo prosječne temperature zraka, izvjesno je da će ovogodišnji siječanj završiti u kategoriji “hladnije od prosjeka”, a postoji nezanemariva mogućnost da postane drugi najhladniji siječanj od početka službenih mjerenja.

JADRAN:
Tijekom utorka bit će promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačanih razdoblja i suho. Više oblaka bit će na jugu Dalmacije. Malo kiše može pasti nad otvoreno morem južnog Jadrana, a podno Velebita može biti slabog snijega nošenog burom. Bura će se proširiti na cijeli Jadran, još će u početku na moru južne Dalmacije biti slabog do umjerenog juga. Bura će u Dalmaciji biti slaba do umjerena, na sjevernom Jadranu u drugom dijelu dana umjerena do jaka, podno Velebita navečer su mogući orkanski udari preko 120 km/h. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 4°C, uz obalu i na otocima od 5 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 5°C ponegdje u zaobalju i Velebitskom kanalu do 14°C u Dalmaciji.

Srijeda donosi pretežno sunčano ili vedro vrijeme. Puhat će umjerena do pojačana bura, podno Velebita jaka do olujna s mogućim orkanskim udarima. Bit će malo hladnije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 3°C, uz obalu i na otocima od 3 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 4°C ponegdje u zaobalju do 12°C na jugu Dalmacije.

U pretežno vedri četvrtak i dalje će puhati bura, ali će biti u laganom slabljenju u odnosu na srijedu. U Dalmaciji će biti slaba do umjerena, na sjevernom Jadranu umjerena do pojačana, a podno Velebita i dalje uz olujne udare. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -4 do 1°C, uz obalu i na otocima od 1 do 6°C. Najviše dnevne temperature od 2°C ponegdje u zaleđu Kvarnera 10°C na jugu Dalmacije.

Petak donosi pretežno sunčano vrijeme. Puhat će slaba do umjerena bura, u Dalmaciji popodne tiho ili slab sjeverozapadnjak. Jutro hladno s minimalnim temperaturama od -5 do 0°C u zaobalju te od 0 do 5°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature od 2°C ponegdje na sjevernom Jadranu do 10°C na jugu Dalmacije.

Stabilno će se zadržati i posljednjeg siječanjskog vikenda. U subotu pretežno vedro. Puhat će slaba bura ili sjeverozapadnjak, a moguća su i razdoblja bezvjetrice. Temperatura zraka bit će neznatno više u odnosu na petak.

U nedjelju suho uz djelomično naoblačenje tijekom dana. Jutro će biti malo toplije, danju temperature bez veće promjene u odnosu na prethodne dane.

 

UNUTRAŠNJOST:

Ni u utorak nema značajnije promjene vremena. Bit će dosta niskih oblaka i magle, a samo mjestimice i kraćih sunčanih razdoblja. Mjestimice je moguć i vrlo slab snijeg, osobito u Lici. Vjetar slab. Noćna i jutarnja temperatura zraka većinom između -9 i -4°C, a najviša dnevna između -5 i -1 Celzijev stupanj.

Srijeda bi nam trebala donijeti nešto malo višu temperaturu, ali to je i dalje pravo zimsko vrijeme. Čini se da nema oborina pa možemo računati na uglavnom suho vrijeme uz kraća sunčana razdoblja. Mjestimice je moguća i magla. Vjetar većinom slab sjeveroistočni. Noćna i jutarnja temperatura od -9 do -4°C, a najviša dnevna očekuje se uglavnom od -3 do 0 Celzijevih stupnjeva.

Slično i u četvrtak. Bit će dosta oblaka, ali su moguća i sunčana razdoblja. Oborine se ne očekuju. Vjetar slab pa je ujutro mjestimice moguća i magla. Jutarnja temperatura zraka između -10 i -5°C, a najviša dnevna možda napokon prijeđe u lagani plus, oko 1 ili 2 stupnja u pozitivi. Biometeorološke prilike većinom povoljne, ali se dobro zaštitite od hladnoće, osobito ujutro i navečer.

U petak će nas i dalje pratiti suho i hladno vrijeme. Izmjenjivat će se oblaci i sunce, a ujutro je moguća i magla.  Jutarnja temperatura zraka će biti između -13 i -7, najviša dnevna oko 0°C ili malo ispod, a navečer bi ponovno mogla pasti dublje u minus, osobito zbog snijega na tlu te ako noć na subotu bude vedra.

Subota nam donosi djelomično sunčano i suho vrijeme. Bit će vrlo hladno pa se osobito ujutro temperatura može spustiti ispod -10 Celzijevih stupnjeva, u slučaju vedre noći ponegdje i oko -15°C. Danju oko -2°C uz većinom slab jugozapadni vjetar. Što reći, prava zima!

U nedjelju suho i hladno, a u ponedjeljak bi tijekom dana hladnoća mogla malo popustiti.

Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Kristijan Božarov