Sunday, Jul. 12, 2020

Dok domaći poljoprivrednici “plaču” zbog štete od mraza, ovako se to radi na zapadu

Autor:

|

30.04.2016

|

Kategorije:

Dok domaći poljoprivrednici “plaču” zbog štete od mraza, ovako se to radi na zapadu

Posljednjih tjedan dana dijelove Europe zahvatile su neuobičajene hladnoće za ovaj dio godine. Baš kao usred zime, snježnih pahulja bilo je, primjerice, u Londonu i Parizu, no najveća temperaturna odstupanja od normale zabilježena su u Njemačkoj i dijelu jugoistočne Europe. Prema NCEP klimatološkoj analizi, odstupanje srednjih dnevnih temperatura zraka od prosjeka tijekom srijede u dijelu srednje Europe i na balkanskom poluotoku bilo je i do 10°C ispod prosjeka!

Hladnoća nije zaobišla ni Hrvatsku. Prisjetimo se, tijekom ponedjeljka snijeg je zabijelio neka nizinska područja zapadnog dijela zemlje, zabijelio je planine, a u Dalmaciji se snježna granica spustila na samo 300 metara nadmorske visine. Dan poslije, u velikom dijelu Hrvatske zabilježen je mraz. Već smo pisali o štetama koje su istog dana bile vidljive na poljoprivrednim kulturama. Slabog mraza u dijelovima zemlje bilo je i jutros, piše Dalmacija News.

Mraz, pa tuča… Dalmacija i dalje bez radara

Da stvar bude gora, neka područja Dalmatinske zagore nakon mraza u utorak, u četvrtak je pogodila i tuča koja je nanijela daljnje štete. Problem dodatno pogoršava nepostojanje meteoroloških radara na Jadranu, a Dalmaciju ne pokrivaju niti radari nekih susjednih zemalja. Tako je Dalmacija, na sramotu naše države, ostala jedina regija u Europskoj Uniji, nepokrivena mjerenjima meteorološkog radara.

Dok su domaći poljoprivrednici zbog i dalje skupog sustava osiguranja poljoprivrednih površina, nepostojanja meteorološkog radara i ostalih problema osuđeni na milost i nemilost majke prirode i “maćehe” države, poljoprivrednici u zemljama zapadne Europe, umjesto jadikovanju, radije se okreću samopomoći. Posljednji primjeri dolazi nam iz Alpa. Obilne snježne oborine pale su u Alpama u prvom dijelu tjedna, a nakon smirivanja vremena uslijedilo je nekoliko vrlo hladnih jutara na padinama Alpa od Francuske do Slovenije.

Poljoprivrednici su paljenjem vatre u vinogradima pokušali zaštiti loze od vrlo niskih temperatura koje su pada i ispod -5°C. Prozori koje su snimili fotografi Aurélien Ibanez u Burgundiji (Francuska) i Silvan Rossr u švicarskom Grisonsu zadivili su svijet. Više pogledajte u priloženoj foto galeriji.

Foto: Aurélien Ibanez, Silvan Rossr







Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Rade Popadić