Wednesday, Aug. 5, 2020

Dolazi nam jača promjena vremena: kiša, vjetar, hladnije!

Autor:

|

22.04.2016

|

Kategorije:

Dolazi nam jača promjena vremena: kiša, vjetar, hladnije!

Posljednja dva dana donijela su osjetan pad minimalnih temperatura zraka. U većem dijelu unutrašnjosti su vrijednosti temperature bile jedva iznad nule, ponegdje čak i malo u minusu, a jednoznamenkastih vrijednosti bilo je na obali i otocima. Petak će biti posljednji stabilni dan u nizu, a u dane vikenda stiže nam osjetna promjena vremena. Hladna zračna masa, koja se nalazi nad Skandinavijom, sljedećih će nekoliko dana sve više “tonuti” prema jugu, a upravo će se nad našim područjem stvoriti ciklona koja će dodatno pospješiti dotok hladnije zraka sve do juga Starog kontinenta.

JADRAN:

Petak donosi pretežno sunčano vrijeme. Tek povremeno može biti umjerene naoblake. Navečer na jugu Dalmacije može pasti malo kiše. Noć će biti tiha, a danju će zapuhati slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 14°C. Najviše dnevne temperature zraka od 18 do 23°C.

Subota će biti promjenjivo oblačna. Više sunčanih razdoblja ujutro, a oblačnije krajem dana. Povremeno će biti kiše, a ponegdje i pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjereno do pojačano jugo, navečer ponegdje umjeren lebić. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 10°C, uz obalu i na otocima od 10 do 15°C. Najviše dnevne temperature zraka od 17 do 21°C.

Nedjelja će biti umjereno do znatno oblačna, povremeno uz kišu, mjestimice i izraženije pljuskove s grmljavinom. Krajem dana oborine će slabiti, osobito na sjevernom Jadranu. Na sjevernom Jadranu ujutro će zapuhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. U Dalmaciji još u početku jugo i lebić, ali će se do kraja dana bura proširiti na cijelu obalu. Na sjevernom Jadranu će prema srediti dana osjetno zahladiti pa će temperature zraka biti od 6°C ponegdje u zaleđu Kvarnera do 15°C na Cresu. U Dalmaciji od 13°C na sjeveru do 20°C na jugu.

Ponedjeljak donosi daljnje zahlađenje s burom, ali i povremenom kišom. U planinama će biti i snijega. Opširniju tjednu prognozu vremena čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

UNUTRAŠNJOST:

U petak djelomično sunčano i većinom suho. Okrenut će na laganu južinu tako da bi temperatura zraka mogla malo porasti i popodne se kretati oko i malo iznad 20 Celzijevih stupnjeva! Južina i pad tlaka bi mogli zasmetati meteoropatima i kroničnim bolesnicima. Prema kraju dana sve više oblaka.

Prognostički materijali za vikend upućuju na nepovoljne vremenske prilike. Nad nama bi se trebala nalaziti ciklona pa će biti puno oblaka, a velika je vjerojatnost za kišu i pljuskove. U subotu u prvom dijelu dana u većini krajeva će još biti suho, možda uz kraća sunčana razdoblja. Poslijepodne i osobito navečer je sve veća mogućnost za kišu ili pljusak s grmljavinom. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura od 6 do 12, a najviša dnevna između 16 i 21 Celzijev stupanj.

U nedjelju oblačnije i hladnije uz čestu kišu, ponegdje i obilniju. Najmanje kiša na sjeveru zemlje, a popodne će je posvuda biti sve manje. Vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove pa će osjetno zahladiti, a u višem gorju je moguć i snijeg. Temperatura zraka cijeli dan većinom od 8 do 13 Celzijevih stupnjeva, u gorju hladnije.

Početak novog tjedna donosi prohladno vrijeme, ali će biti češćih sunčanih razdoblja. U utorak ujutro ponegdje je moguć slab mraz.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov