Monday, Mar. 30, 2020

Dolazi nam sunčaniji i topliji vikend!

Autor:

|

11.09.2015

|

Kategorije:

Dolazi nam sunčaniji i topliji vikend!

Zadnjih dana svježe noći su nas podsjetile da se pomalo opraštamo od ljeta i da nam je kalendarska jesen sve bliže. Bila je dovoljna jedna umjerena bura da se i temperature mora spuste za nekoliko stupnjeva pa su one u Dalmaciji mahom od 23 do 25°C. Po svemu sudeći, sljedećih desetak dana te se temperature neće bitno mijenjati.

Stabilna istočnoeuropska anticiklona u dane nadolazećeg vikenda obranit će nas od novog prodora vlažnijeg zraka s Atlantika pa će promjena vremena stići samo do zapadne i dijela srednje Europe, ali ne i do našeg područja. Uživat ćemo u pretežno sunčanom i ugodno toplom vremenu. Iz dana u dan bit će malo toplije, osobito u nedjelju kada će se u dijelu Dalmacije i Slavonije najviše dnevne temperature približiti ljetnih 30°C.

JADRAN:

Danas nas očekuje suho i pretežno sunčano vrijeme. Promjenjive naoblake ujutro može biti ponegdje u Dalmaciji, a popodne u zaleđu Istre i Kvarnera. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka. Danju će puhati slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak koji popodne na moru Dalmacije mogu biti pojačani. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 14°C, uz obalu i na otocima od 14 do 19°C. Najviše dnevne temperature većinom od 21 do 26°C.

Subota donosi pretežno vedro vrijeme cijelom Jadranu. Ujutro će biti tiho ili uz slabu buru, danju u Dalmaciji slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, koji samo ponegdje na moru popodne mogu biti pojačani, na sjevernom Jadranu slab jugozapadnjak i jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 16 do 20°C. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 28°C.

Pretežno sunčano i suho bit će u nedjelju. Krajem dana na sjevernom Jadranu promjenjiva naoblaka. Noću će biti tiho, danju u Dalmaciji slab jugozapadnjak i jugo, na sjevernom Jadranu slabo do umjereno jugo koje popodne na moru može biti pojačano. Bit će malo toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 25 do 30°C.

U nadolazećem tjednu bit će većinom pretežno sunčano i vrlo toplo, ponegdje i vruće. Početkom tjedna jugo. Za vikend je moguća promjena vremena. Opširniju tjednu prognozu vremena pročitajte u ponedjeljak na našem portalu.

KOPNO:

Nešto (malo) kiše moglo bi nam pasti u petak. Tijekom dana su moguća i kraća sunčana razdoblja. Jutarnja temperatura će malo porasti jer će noć biti oblačnija, a dnevna temperatura vjerojatno će se u petak malo sniziti. Puhat će većinom slab sjeveroistočni vjetar. Jedan ranojesenski dan.

U subotu i nedjelju se opet čini malo ljepše, ali uz prohladno jutro s mogućom maglom. Dnevna temperatura postupno će rasti. Sjeveroistočni vjetar će oslabjeti i prestati, a u nedjelju bi već trebao zapuhati slab do umjeren jugozapadnjak. Zbog te južine će i zatopliti, ali s obzirom na to da puno ljudi planira berbe ovih dana dobro će doći suho i toplo vrijeme. Nedjeljna popodnevna temperatura mogla bi narasti čak do 26 ili 27 Celzijevih stupnjeva, u Slavoniji možda i do 29°C.

Nekakva oslabljena fronta možda nas zahvati u ponedjeljak krajem dana. Veći dio dana djelomično sunčano i toplo uz južinu. Navečer i tijekom utorka bit će više oblaka, a mjestimice možda malo kiše ili kratkotrajnih pljuskova. U početku toplo, ali bi u slučaju pljuska moglo malo osvježiti pa će utorak ipak biti malo hladniji.

Naslovna fotografija: www.vgulp.com

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov