Thursday, May. 28, 2020

Dva dana prije proljeća: Najjači udar zime na istoku SAD-a zadnjih 30 godina!

Autor:

|

27.02.2014

|

Kategorije:

Dva dana prije proljeća: Najjači udar zime na istoku SAD-a zadnjih 30 godina!

Hladna masa zraka arktičkog porijekla na samom kraju veljače donosi iznimno niske temperature zraka na više od dvije trećine teritorija istočnog dijela SAD-a. O intenzitetu zahlađenja najbolje govori podatak da će temperature zraka biti za 26°C do 34°C ispod uobičajenih vrijednosti.

Hladna zračna masa neće se brzo kretati, te će se zadržati do početka idućeg tjedna. Hladan prodor uzrokovan je sa pojavom ekstremno jake mlazne struje i njenim prodiranjem na jug, pojavu kakvu su Amerikanci već imali prilike vidjeti više puta ove zime, te će oštro dijeliti polje visokog tlaka zraka iznad Kalifornije od izraženog polja niskog tlaka zraka iznad istočnog dijela SAD-a.

Meteorolozi Nacionalnog Centra za Vremenske prilike Buffalo u New Yorku opisali su ovaj događaj kao događaj kao rijedak i istaknuli da se ovakav prodor u ovom dijelu godine javlja jednom u 30 godina.

Od srijede ujutro ova izražena hladnoća već utječe na područje gornjeg Srednjeg zapada. Vjerojatno najjači udar zime osjetit će u Aleksandriji u Srednjoj Minnesoti, gdje će temperatura od -22°C toga jutra u kombinaciji s vjetrom stvarati ugođaj hladnoće kao da je -33°C.

Vjetrovi jačine od 40 km/sat do 50 km/sat, uz pojedine jače udare, stvarat će uvjete za pojavu izražene snježne vijavice i mećave. U Chicagu se očekuje da će ova hladnoća spustiti prosjek temperature za period prosinac-veljača ispod -7°C, što bi glede hladnoće smjestilo ovu zimu na treće mjesto po hladnoći od kada postoje službena meteorološka mjerenja u ovom “vjetrovitom gradu”.

Samo su zime 1978/1979. i 1903/1904. bile hladnije.

3

Great Lakes amo 2014050

jet stream feb26

temps feb26 (1)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Crometeo redakcija