Wednesday, Aug. 17, 2022

Dva tropska sustava pete kategorije na Pacifiku

Autor:

|

02.10.2018

|

Kategorije:

Dva tropska sustava pete kategorije na Pacifiku

Na svjetskim oceanima prosječno se godišnje formira pet tropskih sustava (ciklona, uragana tj. tajfuna) najviše pete kategorije.  Taj se podatak odnosi na razdoblje od 1990. do 2017. godine, za koje postoje pouzdani podaci o snazi tropskih sustava. Taj status dobiju oni tropski cikloni s srednjom (prosječnom) brzinom vjetra (u trajanju od 1 minute) od najmanje 252 km/h.

Tako snažni tropski sustavi su dakle relativno rijetki, a još se rjeđe dogodi slučaj da se istovremeno na svjetskim oceanima formiraju dva sustava pete kategorije, kao što se to dogodilo danas na Tihom oceanu.

Danas je tek sedmi poznati slučaj da na Zemlji postoji istovremeno više sustava pete kategorije. Samo jednom, 11.9.1961. godine su zabilježena tri tropska sustava pete kategorije. Bili su to uragan Carla na Atlantiku i supertajfuni Pamela i Nancy na zapadnom Pacifiku. Još su u pet godina (1965,. 1990., 1997, 1998 i 2005) zabilježeni slučajevi s dva istovremena sustava pete kategorije.

 

Nad središnjim Pacifikom, oko 1500 kilometara jugozapadno od Havaja, u utorak 2. listopada ujutro je najprije uragan Walaka dosegnuo status pete kategorije s maksimalnim vjetrovima prosječne brzine 260 km/h.  Kasnije tijekom dana je ipak, malo oslabio te je s vjetrovima od 240 km/h postao uragan četvrte kategorije. Na njegovom putu će se naći nenaseljeno otočje Johnston koje je i zaštićeno područje prirode zbog brojne populacije morskih ptica. Uragan će se potom uz slabljenje kretati prema sjeveru, ali neće ugroziti Havaje.

Na zapadnom dijelu Pacifika potom je i supertajfun Kong-Rey  dosegnuo status pete kategorije, također s vjetrovima od 260 km/h.  Tajfun se  kreće prema  obalama Azije, te bi snagom prve kategorije krajem tjedna trebao pogoditi Južnu Koreju ili Japan. Kreće se sličnom putanjom kao prošlotjedni supertajfun Trami koji je ovog vikenda pogodio Japan.

Tijekom dana su  i Kong-Rey i Walaka malo oslabili i kategorizirani su sustavima četvrte kategorije jakosti s vjetrovima od 240 km/h.

Ukupno je do danas u 2018. godini na Zemlji formirano osam tropskih sustava pete kategorije. Od toga je pet supertajfuna pete kategorije formirano na zapadnom Pacifiku. Dva uragana pete kategorije su formirana na središnjem Pacifiku, dok je jedan ciklon (Marcus) u ožujku formiran ispred sjeverozapadnih obala Australije. Na Atlantiku ove godine nije nastao niti jedan uragan pete kategorije.

Godina 1997. je donijela rekordan broj tropskih sustava pete kategorije. Formirano ih je 12, od čega čak 10 na zapadnom Pacifiku.

Supertajfun Kong-Rey (lijevo)  i uragan Walaka (desno) na satelitskoj snimci , 2.10.2018. (NOAA/RAMMB.)

Uragan Walaka, 1.10.2018.

slika

Supertajfun Kong-Rey 2.10.2018.

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned