Friday, Aug. 7, 2020

Eksplodirala supernova; pripremite se za spektakl! (VIDEO)

Autor:

|

23.01.2014

|

Kategorije:

Eksplodirala supernova; pripremite se za spektakl! (VIDEO)

Kroz dva tjedna na nebu ćemo običnim dalekozorom moći gledati najbližu eksploziju supernove od 1987. godine, javljaju britanski znanstvenici
Svjetlost eksplozije stigla je u utorak do astronoma na Zemlji iz obližnje galaksije M82 udaljene 11,4 milijuna svjetlosnih godina. To je jedna od najbližih i najsjajnijih supernova od 1987. kada je na udaljenosti od samo 168.000 svjetlosnih godina eksplodirala divovska zvijezda.

Najnovija supernova spada u klasu eksplozija 1a koje se događaju u binarnim sustavima od dvije zvijezde od kojih je barem jedna bijeli patuljak. Bijeli patuljci su zvijezde u kojima su termonuklearne aktivnosti prestale. Međutim, kada prikupe dovoljno zvjezdanog materijala sa svojeg partnera ili se spoje s drugim bijelim patuljkom, fuzija se ponovno pokreće i nastaje eksplozija. Takve eksplozije stvaraju uvijek isti vrhunac sjaja čija snaga (gledano sa Zemlje) ovisi samo o udaljenosti pa ih astronomi koriste kao standardne svijeće kojima mogu odrediti razdaljinu do njihovih matičnih galaksija. Na temelju podataka o udaljenostima galaksija znanstvenici mogu preciznije utvrditi oblik svemira, prenosi tportal.

Supernova u galaksiji M82 (Messier 82) toliko je sjajna da je otkrivena skromnim 35-centimetarskim teleskopom iz oblačnog Londona 21. siječnja u 8 h po našem vremenu. Astronom Steve Fossey s University Collegea u Londonu poveo je skupinu studenata na redovno promatranje. Kada se na njihovim ekranima pojavila galaksija M82, koja se također zove Cigara, Fossey je primijetio jednu zvijezdu na njezinom rubu koju ranije nije vidio.

Kako bi isključio mogućnost da je riječ o pogrešci, sa svojim je studentima provjerio podatke na drugom teleskopu no oni su potvrdili otkriće.

Sjaj supernove u naredna bi dva tjedna trebao jačati tako da će eksplozija konačno postati vidljiva običnim dalekozorom. Astronomi diljem svijeta pratit će i mjeriti porats njezina sjaja. Ovakve standardne svijeće odigrale su ključnu ulogu u otkrivanju tamne energije, misteriozne sile koja ubrzava širenje svemira.

Budući da se M82 nalazi prilično blizu, znanstvenici pretpostavljaju da su eksploziju snimili i neki drugi teleskopi poput Hubblea.

Cigara se nalazi između Velikog i Malog Medvjeda (Usra Major i Ursa Minor) desno od Sjevernjače, što znači da je vidljiva na našem noćnom nebu, a na slici desno gore možete vidjeti kako je pronaći.

Komentari

Share This Article

Related News

Ljetni suncostaj
SAD: Prognostičar Phil najavio nastavak zime
Počela astronomska zima: Zašto prave hladnoće nastupe (daleko) iza zimskog solsticija?

O Autoru

Rade Popadić