Tuesday, Jul. 14, 2020

Ljetni suncostaj

Autor:

|

21.06.2018

|

Kategorije:

Ljetni suncostaj

Solsticij ili suncostaj astronomski je termin koji označava najveću ili najmanju kutnu visinu Sunca iznad obzora tijekom godine. U užem smislu označava samo trenutak u kojem Sunce doseže tu visinu, a u širem cijeli dan koji se smatra početkom novog godišnjeg doba, ljeta ili zime.

Ove godine ljetni solsticij pada danas, 21. lipnja, u 12:07 po našem vremenu. Sunce tada završava svoje prividno kretanje prema sjeveru iz dana u dan te zastaje; odatle podrijetlo riječi – lat. sol (Sunce) + sistere (stajati). Od danas, točka zalaska Sunca na obzoru više se ne pomiče svakog dana malo sjevernije, već se polako vraća prema zapadu na putu prema jesenskoj ravnodnevnici (ekvinociju), a Sunce je svakoga dana malo niže na nebu. Ljetni suncostaj označava i najdulji dan i najkraću noć u godini.

Za cijeli taj proces – izmjenu godišnjih doba – zaslužan je nagib Zemljine osi rotacije u odnosu na ravninu u kojoj kruži oko Sunca, od oko 23,5°. Zbog toga su sjeverna i južna polutka našeg planeta različito osvijetljene na različitim točkama Zemljine putanje: tijekom ljetnih mjeseci Sunce više obasjava sjevernu, a tijekom zimskih južnu polutku. Za proljetne i jesenske ravnodnevnice Sunce sja točno nad ekvatorom i obje polutke osvjetljava ravnomjerno. Stoga bi ispravnije bilo reći lipanjski suncostaj, a ne ljetni: na južnoj je polutki, naime, danas prvi dan zime.

Više o kulturološkom i civilizacijskom značaju obilježavanja suncostaja pročitajte u izvrsnoj kolumni naših partnera Šibenik Meteo iz 2013. godine, autorice Danijele Grbelje.

Astronomsko ljeto, koje je započelo danas potrajati će do 23. rujna 2018. Tog dana u 03:54 sati počinje astronomska jesen odnosno nastupa jesenska ravnodnevica.

A prvi dan astronomskog ljeta donio je pravi ljetni ugođaj u svim krajevima. Ispred izražene hladne fronte koja se spušta s sjeverozapada kontinenta nad naše krajeve je pritjecao vrlo topi zrak. Najviše dnevne temperature su gotovo posvuda dosegnule i prešle vrućih 30°C. Najtoplije je s 33.1°C bilo u Sisku.  Lokalnih nestabilnosti je bilo uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije tijekom poslijepodneva. U Kninu je tijekom dana palo 5 litara kiše na kvadratni metar.  Na Dinari je meteorološka postaja Velika Duvjakuša zabilježila 8 litara kiše na kvadratni metar.

 

Ljetni suncostaj (izvor:  hr.wikipedia.org/wiki/Suncostaj)

Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Ned