Tuesday, Jul. 14, 2020

SAD: Prognostičar Phil najavio nastavak zime

Autor:

|

02.02.2018

|

Kategorije:

SAD: Prognostičar Phil najavio nastavak zime

Svake godine na današnji dan, kršćanski blagdan Svijećnice, najpoznatiji sjevernoamerički „meteorolozi“ izlaze iz svojih zimskih jazbina da bi objavili prognozu za nastavak zime.
Današnji dan se naime nalazi točno na polovici astronomske zime, odnosno smješten je između zimskog solsticija i proljetne ravnodnevnice. Stara legenda i običaj, koji su na sjevernoamerički kontinent donijeli njemački doseljenici kaže da će se svizac, 2. veljače kad ga se probudi iz zimskog sna, nazad pobjeći u svoj brlog ako ugleda svoju sjenu. To znači da nema ništa od ranog proljeća i zima će potrajati još 6 tjedana. U suprotnom, ako ne ugleda svoju sjenu, proljeće stiže ranije.
Najpoznatiji i najpopularniji „prognostičar“ je Phil iz gradića Punxsutawney u Pennsylvaniji. Taj se gradić sa oko 6 tisuća stanovnika nalazi oko 100 km sjeveroistočno  od Pittsburgha.
Tradicija, koja u tom gradiću traje još od 1887. godine, nastavljena je i danas. Čelnici kluba Punxsutawneyskog svisca u tradicionalnim frakovima i cilindrima, izvukli su rano jutros u 7.30 sati po lokalnom vremenu uz snježne pahulje i temperaturu od -10°C, pred tisućama ljudi glodavca iz jazbine u kojoj spava zimski san. Popularni Phil jutros kao i u većini godina, ugledao svoju sjenu, i time najavio nastavak zime i slijedećih šest tjedana. Naravno, „prognoza“ se odnosi za sjevernoamerički kontinent.
Od 1887. do 2017. godine Phil je čak 103 puta vidio sjenu i najavio nastavak zime. Samo 18 puta je najavio raniji dolazak proljeća, dok za deset godina nema podataka. Phil i nije neki pouzdani prognostičar. Analize pokazuju da je njegova prognoza bila točna u 39% slučajeva.

Komentari

Share This Article

Related News

Ljetni suncostaj
Meteo Wimbledon
Dan planeta Zemlje – 22. 04.

O Autoru

Ned