Wednesday, Apr. 1, 2020

Meteo Wimbledon

Autor:

|

02.07.2017

|

Kategorije:

Meteo Wimbledon

U ponedjeljak 3. srpnja u  Londonu  počinje  najprestižniji  teniski turnir, Wimbledon. Od ove godine turnir počinje tjedan dana kasnije u odnosu na prethodne godine. Umjesto posljednjeg ponedjeljka u lipnju, prvi dan  turnira je prvi ponedjeljak u srpnju. Time su ostavljena tri tjedna razmaka između finala Roland Garrosa i prvog dana Wimbledona.

Neizostavni dio teniskih i ostalih priča iz Wimbledona svakako je i  vrijeme , odnosno poznata londonska kiša.  Nakon sunčane nedjelje, ponedjeljak u Londonu donosi više oblaka, ali je prema, službenoj prognozi britanskog Met Officea vjerojatnost za malo kiše tijekom dana mala (10%), pa kišnih prekida ne bi trebalo biti.  Većih problema s vremenom ne bi trebalo biti ni u slijedeća dva dana turnira. Kiša bi mogla remetiti program u četvrtak.

Kiša, osobito u završnim fazama turnira  manje remeti raspored turnira od 2009. godine od kada se nad najpoznatijem teniskom terenu na svijetu koristi pomični krov. Tako Wimbledon  više neće ulaziti u tzv. „treći ponedjeljak“, da bi se odigralo finale. Tako će nezaboravno finale, odigrano u ponedjeljak 9. srpnja 2001. godine, kada je Goran Ivanišević osvojio Wimbledon ostati posljednji wimbledonski meč igran u tzv. treći ponedjeljak.  Zbog kiše je turnir 19 puta ušao u treći tjedan, od toga čak osam puta od 1988. godine (prvi wimbledonski turnir je odigran 1877. godine).

Novi krov se postavlja i nad teren broj 1. Radovi su počeli  u kolovozu 2016. godine.  Zasad  su dovršena samo dva manja bočna krova.  Novi krov će biti fiksiran 2018. godine, a u pomični dio će biti u funkciji na turniru 2019. godine.

Ipak, i dalje će vremenske prilike, odnosno kiša utjecati na raspored turnira, budući da osim dva navedena terena, na kojima se igraju najatraktivniji mečevi,  postoji još 18 terena.

Britanski meteorološki zavod Met Office je na službenoj stranici na kojoj objavljuje prognozu vremena za turnir, izdvojio i niz zanimljivih podataka vezanih uz turnir. Izdvojili smo najzanimljivije meteorološke podatke vezane uz Wimbledon.

Najtopliji dan Wimbledona je bio prije dvije godine.  1. srpnja 2015. godine temperatura je na središnjem terenu dosegnula, za London ekstremno vrućih 35.7°C.  Prosječna maksimalna temperatura za početak srpnja je 21°C.

Najtoplije je, gledajući po srednjoj maksimalnoj dnevnoj temperaturi (30.8°C) za trajanja turnira bilo 1976. godine.

Godina s najviše sunčanih sati na Wimbledonu je bila 1993. Tada je sunce sijalo 152.3 sata za trajanja turnira.

Najsunčaniji dan je bio 29. lipnja 1995. Tada je zabilježeno 15.9 sunčanih sati.

Najkišovitija je bila 1991. godina. Tada je ukupno palo 69.8 mm kiše.  Osobito je kišovit bio  prvi tjedan turnira  te  godine,  kada je u prva četiri dana završeno samo 52 od planiranih 240 mečeva. Te se godine, prvi puta u wimbledonskoj povijesti igralo u takozvanoj „srednjoj nedjelji“, odnosno danu koji dijeli prvi od drugog tjedna turnira. Ta nedjelja je po tradiciji sloboda dan, kada je čak i muzej zatvoren.

Wimbledon pamti kišnu epizodu iz 1955. g. kada su poplavljeni tuneli povezani s središnjim terenom, te spektakularnu oluju 1985. godine, kada je u 20 minuta palo oko 25 litara kiše.

Zabilježeno je (samo) sedam godina kad u dva tjedna turnira nije bilo nijednog kišnog  prekida: 1931., 1949., 1976. ,1977., 1993., 1995. i 2010.  godine.

Najpoznatiji wimbledonski “kišni” mečevi

  1. – Rafael Nadal : Robin Soderling

U 2007. godini Engleska je imala najkišovitiji lipanj u znanoj povijesti. Prosječna količina kiše koja je pala bila je 134.5 milimetara, dok je prijašnji rekord držao lipanj iz 1980 godine sa 121.2 mm. Najviše će taj kišni lipanj pamtiti Rafael Nadal i Robin Soderling, kojima je trebalo čak 5 dana da završe susret trećeg kola kojeg je kiša prekidala 8 puta. Od početka susreta do njegovog kraja prošlo je 92.5 sati. Na kraju je pobijedio Nadal sa rezultatom 6-4, 6-4, 6-7, 4-6, 7-5. Na teren su izašli u subotu 30. lipnja 2007. Kiša je počela padati taman nakon zagrijavanja, neposredno pred početak meča. Međutim, organizatori se nisu pretjerano uzbuđivali, i nisu dozvolili igranje na središnju nedjelju, koja je u Wimbledonu tradicionalno slobodan dan.  Meč je nastavljen u ponedjeljak 2. srpnja 2017. i konačno završen tek u srijedu 4.  srpnja 2017. Pet dana kasnije Nadal je izgubio u finalu od Federera u pet setova.

Novinar lista Sports Illustrated tada je pisao da su “igrači marširali između terena i svlačionice poput stražara Buckinghamske palače”.

  1. – Tim Henman : Goran Ivanišević

Da li je kiša te godine uništila wimbledonske snove najveće britanske nade za osvajanje Wimbledona nakon Freda Perrya? Činjenica je da je u polufinalu 2001. godine Tin Henman vodio protiv Gorana Ivaniševića 2:1 u setovima, s time da je treći set završio sa 6:0! Tada je počeo jaki i dugotrajni pljusak i tog se dana više nije igralo. Čak je i Ivanišević kasnije rekao „Bog je želio da ja pobijedim i zato je poslao kišu!“ Nastavilo se igrati u subotu, ali nakon 51 minute kiša je opet prekinula susret. Završen je u nedjelju, konačnom pobjedom Gorana Ivaniševića u pet setova – 7-5, 6-7(6), 0-6, 7-6(5), 6-3.

  1. – Pete Sampras : Richard Krajicek

Kišni prekid četvrtfinala između Samprasa i Krajiceka nije trajao dugo, tek pola sata, ali je sigurno najpoznatiji. Nakon rezultata 2:2 u prvom setu počela je kiša, a za vrijeme pauze je Cliff Richard, koji je bio u publici dohvatio mikrofon i otpjevao nekoliko svojih velikih hitova kao što su Summer Holiday, Bachelor Boy i Congratulations. Jedina podrška bili su mu prateći vokali tenisačica Virginie Wade, Martine Navratilova, Pam Shriver i Conchite Martinez. Nažalost, kiša je brzo prestala i meč je nastavljen. Da li su kiša ili neplanirani koncert omeli Peta Samprasa? Naime, izgubio je u tri seta 7-5, 7-6,6-4. A Sampras je osvojio prethodna tri Wimbledona (1993-1995) i sljedeća četiri u nizu (1997-2000). Da ga nije Krajicek zaustavio u četvrtfinalu 1996. godine, možda bi danas u knjigama rekorda pisalo da je Sampras osvojio 8 Wimbledona u nizu.

  1. – Boris Becker : Stefan Edberg

Nakon sunčanog prvog tjedna 1988. godine, nebo se otvorilo u drugom tjednu. Kiša je ometala igranje svaki dan, osim jednog. U nedjeljnom finalu su Becker i Edberg igrali tek 22 minute i odigrali samo pet gemova. Daily Mail je taj dan opisao kao „najveći potop u finalu“, zbog kojeg je, prvi puta nakon 1902. godine finale nastavljeno u ponedjeljak. Trebala su tada tri dana da se završe muška i ženska finala u parovima te finale mješovitih parova. Tada je Sunday Times istraživao ideju o postavljanju krova na središnji teren. Međutim, profesor Bernard Neal, građevinski inženjer i član Wimbledonskog organizacijskog odbora tada je rekao da je taj plan neizvediv!  Ipak, bio je u krivu.

Komentari

Share This Article

Related News

Ljetni suncostaj
SAD: Prognostičar Phil najavio nastavak zime
Dan planeta Zemlje – 22. 04.

O Autoru

Ned