Monday, Jul. 6, 2020

Ekstremna toplina na sjeverozapadu Rusije: 31°C nadomak Arktika; Vrlo vruće u Portugalu

Autor:

|

12.05.2019

|

Kategorije:

Ekstremna toplina na sjeverozapadu Rusije: 31°C nadomak Arktika;  Vrlo vruće u Portugalu

I dok  središnji, južni i jugoistočni dio  Europe prodire nova količina arktičkog zraka te se  nastavlja period neuobičajeno hladnog  vremena, ekstremne ljetne vrućine vladaju na krajnjem sjeveroistoku i jugoistoku Europe.

Meteorološki portal Severe Weather Europe javlja o ekstremno visokim temperaturama koje su danas izmjerene na krajnjem sjeverozapadu Rusije.  U mjestu Koynas danas je izmjerena temperatura od 31°C.  Taj se grad nalazi  na geografskoj širini 64.8°, što je nadomak arktičkog kruga odnosno sjeverne polarnice koja se nalazi  na geografskoj širi od 66.3° sjeverno od ekvatora.   Temperature od 30 do 31°C, kakve su danas izmjerene na sjeverozapadu Rusije su čak za 20 do 25°C više od prosjeka za doba godine.

Vrlo je vruće i na jugozapadu Pirinejskog poluotoka. Maksimalne dnevne temperature su na jugu Portugala i jugozapadu Španjolske prešle 30°C, a mjestimice su prešle i vrlo vrućih 35°C.  U Portugalu je najtoplije bilo u gradu Montijo s 35.5°C. Slijede Beja s 35.3°C i Sines s 35.2°C. Za usporedbu, u gradu Beja je prosječna maksimalna svibanjska temperatura oko 24°C. U Španjolskoj je u gradu Anduyaru izmjereno 35.2°C, u Cordobi 34.6°C, a u Sevilli 34.4°C.

Na sjeverozapadu Rusije je, nadomak Arktičkog kruga izmjereno 31°C (izvor: Severe Weather Europe)

Karta temperaturnih anomalija za Europu 12.5.2019. (izvor:  Wxcharts) – na sjeverozapadu Rusije temperature su i do 30°C više od prosjeka za doba godine

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned