Tuesday, Nov. 19, 2019

Ekstremna zima u Sjevernoj Americi

Autor:

|

03.01.2018

|

Kategorije:

Ekstremna zima u Sjevernoj Americi

Već desetak dana Kanada i veći dio SAD-a nalazi se  na udaru polarnih hladnoća.   Polarna hladnoća se proširila sve do južnih država SAD-a. Tako je u utorak  Houston (-0.5°C) hladniji od Anchoragea na Aljasci (+8.3°C).

Zabilježeno je najmanje 11 smrtnih slučajeva, najviše smrzavanja.

U SAD-u je najniža temperatura u tom polarnom prodoru izmjerena u nedjelju 31. prosinca 2017. u mjestu Embarrass (Minnesota).  Temperatura se spustila na -42.8°C.  Uz vjetar osjet hladnoće je još niži. Dosad je najniži osjet  hladnoće od -50°C  zabilježen u mjestu Hettinger  (Sjeverna Dakota), također posljednjeg dana 2017. godine.

Iz dana u dan se u mnogim mjestima  SAD-a bilježe dnevni temperaturni rekordi za najniže temperature zraka. U utorak ujutro se u gradu Sioux City (Iowa) temperatura spustila do -33.3°C. To je najniža temperatura još od 1970. godine i peta najniža temperatura izmjerena ikad u tom gradu.

U mnogim je mjestima na Srednjem zapadu i sjeveroistoku  posljednji tjedan godine (25.12.-31.12) bio ili najhladniji ili drugi najhladniji posljednji tjedan u godini. Srednja tjedna temperatura u gradu Duluth (Minnesota) je iznosila -24.5°C. Dosad je najhladniji zadnji tjedan godine u tom gradu zabilježen još 1917. godine (-22.3°C).

Nova godina je u mnogim mjestima na Srednjem zapadu i istoku SAD-a bila rekordno hladna. U New Yorku je izmjerena rekordno niska maksimalna dnevna temperatura od -7.2°C (dosad je rekordno niska maksimalna  temperatura prvog dana godine iznosila -4.2°C  iz 1940. godine). Novogodišnja noć je u New Yorku bila druga najhladnija s temperaturom u ponoć  od -12.7°C (najhladnije je bilo prije 100 godina, 31.12.1917. godine kada se na prijelazu godina temperatura spustila do -17.2°C).

I u Chicagu je na Novu godinu najviša dnevna temperatura porasla samo do -17.2°C, što je novi rekord za prvi dan godine. Dosad je rekord iznosio -15°C iz 1969. godine.

U Bostonu je utorak 2. siječnja 2018. bio  već sedmi uzastopni dan u kojem se najviša dnevna temperatura nije popela iznad 20°F (-6.7°C). Rekordan niz od 7 takvih uzastopnih dana je zabilježen prije 100 godina (29.12.1917. do 4.1.1918). U srijedu bi prema prognozi temperatura mogla kratkotrajno porasti (do -2°C).

U New Yorku temperatura nije porasla iznad 0°C još od Božića. Prema prognozi to se neće dogoditi sve do slijedećeg ponedjeljka 8. siječnja. U znanoj povijesti samo su u dva slučajeva zabilježeni duži nizovi takvih uzastopnih dana.

Brutalnoj hladnoći se ne nazire kraj. U drugom dijelu tjedna, osobito u petak i subotu  se očekuje prodor nove, još hladnije polarne zračne mase.

Istovremeno su brojna upozorenja izdana za gotovo čitavu istočnu obalu SAD-a, od sjevera Floride do kanadske granice. Tijekom srijede  se ispred jugoistočnih obala SAD-a počela razvijati  ciklona koja će se brzo uz naglo jačanje  kretati uz obalu prema sjeveru.  Očekuje se da će ciklona biti dovoljno blizu obale da donese snijeg duž čitave istočne obale SAD-a.

Snijeg i ledena kiša u srijedu ujutro padaju na sjeveru Floride i jugu Georgije. Na sjeveru Floride je zbog snijega i leda već 10 tisuća ljudi ostalo bez struje, a 80 kilometara autoceste je zatvoreno za sav promet.

Ciklona (nazvana je Grayson) bi tijekom četvrtka ispred sjeveroistočnih obala SAD-a trebala postati tzv. „meteorološka bomba“. Taj se naziv koristi za one ciklone u čijem se središtu tlak  u 24 sata snizi za najmanje 24 mbara. Posljednje službene prognoze američke meteorološke službe očekuju pad tlaka od čak 45 mbara u 24 sata, do četvrtka uvečer.  Tlak zraka u središtu ciklone bi se mogao spustiti do oko 950 mbara. Ukoliko se to ostvari biti će to jedna od najjačih oluja viđenih na sjeveroistoku SAD-a.

Najviše snijega uz vjetrove uraganske jačine bi trebalo pasti na krajnjem sjeveroistoku SAD-a, na području od Long Islanda, preko Massachutessa, Mainea,  do susjednih dijelova Kanade. Na tom bi području snježna oluja trebala postati tzv. blizzard.  Tak se naziv koristi za one snježne oluje koje u razdoblju od najmanje 3 sata donose snijeg praćen vjetrom od najmanje 56 km/h, a vidljivost je najviše 400 metara. Očekuje se i do 60 cm snijega, a udari vjetra bi mogli imati i uragansku jačinu.

Naslovna slika: Snažna ciklona će se u četvrtak 9. siječnja nalaziti ispred sjeveroistočnih obala SAD-a (ilustracija: wundergorind.com)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned