Monday, Apr. 6, 2020

Ekstremne vrućine na sjeveroistoku Europe: Veliki požar u Švedskoj

Autor:

|

05.08.2014

|

Kategorije:

Ekstremne vrućine na sjeveroistoku Europe:  Veliki požar u Švedskoj

Ekstremne vrućine zahvatile su početkom kolovoza sjeveroistok Europe. Temperature su već danima od 5  do 11°C  iznad prosjeka  na području od Poljske preko baltičkih zemalja do Bjelorusije i Ukrajine.

U Latviji je dva dana zaredom obaran apsolutni temperaturni rekord.  Najviša temperatura izmjerena u znanoj povijesti u Latviji je, do ove godine iznosila 36.4°C, a toliko je izmjereno 4. kolovoza 1943. godine u mjestu Daugavpils.  Taj je rekord oboren najprije u nedjelju, 3. kolovoza 2014. kada je izmjereno 36.7°C  u Ventspilsu. Dan kasnije, u ponedjeljak 4. kolovoza 2014. taj je rekord još popravljen s izmjerenih 37.8°C.   Grad Ventspils se nalazi na obalama Baltičkog mora. U proteklih mjesec dana čak je u njih deset najviša dnevna temperatura prelazila 30°C. Koliko je to ekstremno vruće, govori i podatak da je prosječna maksimalna dnevna temperatura za srpanj i početak kolovoza oko 19°C.

U glavnom gradu Bjelorusije, Minsku, 3. kolovoza 2014. je izmjereno 35.6°C što je novi apsolutni  temperaturni rekord za taj grad (stari je iznosio 35.0°C).  Na području Bjelorusije je izmjerena najviša temperatura od 36.5°C , dok je apsolutni državni rekord 38.9°C od 8. kolovoza 2010. godine. Temperature blizu apsolutnih rekorda su izmjerene i u Estoniji i Litvi.

Neuobičajene vrućine su zahvatile i Švedsku. U ponedjeljak 4. kolovoza je u gradu Falunu izmjereno 35.1°C, što je najviša temperatura izmjerena u kolovozu u Švedskoj od 1992. godine.  Švedski apsolutni temperaturni rekord ostaje 38.0°C izmjerenih u dva navrata (u srpnju 1933. i lipnju 1947. godine).

U središnjem dijelu Švedske je izbio  požar koji se opisuje kao najveći u modernoj povijesti Švedske. Požar je zahvatio područje od 15 tisuća hektara i  ugrožava gradić Norberg s oko 4500 stanovnika. U požaru je jedna osoba poginula. Evakuirano je 1000 ljudi. Hladna fronta će donijeti kišu tijekom srijede, ali  se ne očekuju veće količine koje bi pomogle ugasiti požar. Ipak, temperature će se sniziti i biti bliže prosječnim vrijednostima za ovaj dio godine.

Vrućine u kolovozu su nastavak vrlo toplog, a u sjeverozapadnom dijelu Švedske i rekordno toplog srpnja.  U većem dijelu Švedske je tijekom srpnja vladala suša.

U središnjoj Švedskoj bijesni najveći požar u modernoj povijesti zemlje

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned