Tuesday, Jul. 7, 2020

Ekstremne vrućine u Australiji: temperaturni rekordi i požari

Autor:

|

12.02.2017

|

Kategorije:

Ekstremne vrućine u Australiji: temperaturni rekordi i požari

Proteklih su dana dijelove Australije zahvaćeni ekstremnim valom vrućina.  Protekla dva dana bila su najtoplija  u veljači gledajući prosječnu maksimalnu temperaturu na području države New South Walles (NSW) . Prema izvještaju Državnog meteorološkog zavoda (BOM, Bureau of Meteorology) u petak je prosječna maksimalna  temperatura na teritoriju NSW-a iznosila 42.4°C, a u subotu (prema još neslužbenim podacima) i  44.02°C.  To je za 12°C više od prosječne maksimalne temperature za mjesec veljaču.  Dosad je najviša prosječna maksimalna temperatura  od 41.99°C zabilježena 15.  veljače 2004.

Kad se podaci konačno srede, subota 11. veljače  bi mogla postati  i najtopliji dan u povijesti meteoroloških mjerenja u Novom Južnom Velsu.   Toplije je bilo samo 14. siječnja 1939. godine, kada je prosječna maksimalna temperatura iznosila 44.06°C.

U petak je zabilježena i rekordno visoka minimalna temperatura za Novi Južni Vels.  U gradiću White Cliffs temperatura se nije spuštala ispod 34.2°C (stari državni rekord za minimalnu temperaturu je iznosio 33.3°C iz 1915. godine).

U gradiću Walgett na sjeverozapadu izmjerena je temperatura od 47.9°C, što je druga najveća vrijednost za mjesec veljaču za Novi Južni Vels.  U tom je gradu zabilježen rekordan niz od 50 uzastopnih dana u kojima je najviša dnevna temperatura prešla 35°C.

U Sydneyu je ovog ljeta  zabilježeno 10 dana s najvišom dnevnom temperaturom iznad 35°C, što je novi rekord.   Nakon  drugog najtoplijeg prosinca, uslijedio je najtopliji siječanj u povijesti meteoroloških mjerenja u Sydneyu (od 1858. godine).  Prvih deset dana veljače je u Sydneyu za 4°C toplije od prosjeka, pa je vrlo vjerojatno da će aktualno ljeto postati najtoplije u povijesti mjerenja u Sydneyu.

Brojni temperaturni rekordi su postavljeni  i u državi Queensland. U 13 gradova je izmjerena rekordno visoka temperatura za mjesec veljaču, a u 4 grada je postavljen i novi apsolutni temperaturni maksimum.

Vrućine su praćene i katastrofalnim požarima.  Širom Novog Južnog Velsa bijesni 76 požara, od kojih 26 nije pod kontrolom.

Naslovna slika:  Maksimalne temperature u Australiji 11.2.2017. (izvor: BOM)

Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Ned