Sunday, Sep. 27, 2020

Ekstremni toplinski val na zapadu Europe donosi nove temperaturne rekorde?

Autor:

|

24.06.2019

|

Kategorije:

Ekstremni toplinski val na zapadu Europe donosi nove  temperaturne rekorde?

Veći dio zapadne Europe slijedećih dana naći će se na udaru izraženog toplinskog vala. Meteorološki portal Severe Weather Europe najavljuje ga kao „intenzivan rekordan i potencijalno smrtonosan“ toplinsku val. Ekstremno topla zračna masa će se s područja sjeverozapadne Afrike preko Španjolske premjestiti nad zapadnu Europu. Vrhunac vrućina se očekuje tijekom posljednje lipanjske srijede i osobito četvrtka.  U ponedjeljak 24. lipnja u Španjolskoj je izmjerena maksimalna temperatura od 36.8°C u mjestu Yeste u središnjem dijelu zemlje.

Najviše temperature se  tijekom toplinskog vala očekuju  na sjeveroistoku Španjolske te na jugozapadu i u središnjim dijelovima Francuske.  U mnogim mjestima bi temperature sredinom tjedna  trebale prelaziti 40°C. Neki prognostički modeli visoke rezolucije predviđaju i temperature u dijelovima Francuske iznad 43°C. Temperature koje će se približiti ili prijeći 40°C se očekuju i u dijelovima Njemačke i na sjeveru Italije.

Vrlo je izvjesno da će u mnogim zemljama zapadne i srednje Europe nadolazeći toplinski val postaviti nove temperaturne rekorde za mjesec lipanj, a moguće je da budu postavljeni i novi apsolutni temperaturni rekordi.

Toplinski val će sredinom tjedna zahvatiti i naše krajeve, ali on ne bi trebao biti ekstreman kao na zapadu kontinenta.

Europski temperaturni rekord iznosi 48.0°C (Atena,  10.7.1977).

Donosimo pregled apsolutnih i lipanjskih temperaturnih rekorda za nekoliko europskih država (izvor: portal wunderground.com)

Prognozirane maksimalne temperature zraka za četvrtak 27.6.2019.  (model ARPEGE, 24.6.2019)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned