Tuesday, Jul. 7, 2020

Eunice: Tropski ciklon pete kategorije nad Indijskom oceanom

Autor:

|

30.01.2015

|

Kategorije:

Eunice:  Tropski ciklon pete kategorije nad Indijskom oceanom

Nad južnim dijelom Indijskog oceana nalazi se snažni tropski ciklon nazvan Eunice.  Ciklon je formiran u utorak 27. siječnja 2015. godine nad otvorenim oceanom, jugozapadno od otočja Diego Garcia, od kojeg je udaljen oko 1300 kilometara.

Ciklon je brzo jačao i danas je sa stalnim vjetrovima prosječne brzine od 260 km/h postao prvi tropski ciklon pete  kategorije u 2015. godini na Zemlji. Tlak u centru ciklona se spustio na 900 hPa.

Slijedećih će se dana uz postupno slabljenje Eunice kretati prema jugoistočnim dijelu Indijskog oceana  i predstavljati će prijetnju samo brodovima koji plove tim područjem.

Aktualna sezona tropskih ciklona na južnom Indijskom oceanu počela je sredinom studenog 2014. godine i potrajat će do kraja  travnja.  Eunice je osmi tropski sistem na tom području u zadnja tri mjeseca.  Svi su se, osim tropskog sistema Chedza zadržali nad otovrenim oceanom. Samo je  ciklon Chedza sredinom siječnja pogodio Madagaskar.  Ciklon Chedza je nastao nakon što je oluja s afričkog kopna ojačala nad Mozambičkim kanalom. Ukupno je Chedza usmrtio 293 osobe, najviše u Malaviju i Mozambiku.

Satelitska snimka tropskog ciklona Eunice nad južnim Indijskim oceanom

slika

Položaj i prognoza putanje i intenziteta ciklona Eunice

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned