Tuesday, Jun. 2, 2020

Europa: od -20°C u Rusiji do 30°C na Siciliji

Autor:

|

30.11.2014

|

Kategorije:

Europa: od -20°C u Rusiji do 30°C na Siciliji

Između vrlo hladnog sjeveroistoka Europe i  vrlo toplog (gotovo vrućeg) juga Sredozemlja, posljednji dan studenog je donio temperaturnu razliku  od gotovo 50°C.

Na samom pragu klimatološke zime na jugu Italije temperature su prave ljetne.  U Palermu na Siciliji najviša dnevna temperatura dosegnula je gotovo 30°C (29.6°C).  Protekle noći niti minimalna temperatura se nije spuštala ispod 21.6°C.  Za usporedbu, prosječna maksimalna temperatura za mjesec kolovoz u Palermu iznosi 28.8°C, a za srpanj 28.3°C. Za studeni je prosječna maksimalna temperatura 19.3°C, a za prosinac 16°C.  Inače,  temperaturni rekord za mjesec studeni u Palermu iznosi 34°C iz 1998.

Vrlo topao zrak sa sjevera Afrike nad jug Italije i središnji Mediteran struji na prednjoj strani ciklone koja se produbljuje nad zapadnim Sredozemljem.  Ciklona je nad srednji Mediteran povukla i veliku količinu pustinjskog pijeska sa Sahare, pa je danas Sardiniju zahvatila pješčana oluja.

Riječ je o cikloni koju smo nazvali Edita, a čiji će frontalni sustav početkom prosinca donijeti obilnije oborine i našim krajevima. Berlinski Institut za meteorologiju je  toj cikloni dao ime Xandra.  Prognoze govore da će ce ciklona uz jačanje, sporo kretati zapadnim Sredozemljem, pa će biti zanimljivo pratiti da li će postati još jedan medicane (mediteranski uragan) , drugi na Sredozemlju  u posljednjih mjesec dana.

Spomenuta ciklona je u posljednja 24 sata donijela novu, vrlo obilnu kišu na jugu Francuske i sjeveroistoku Francuske.  U francuskom obalnom  mjestu Cap Bear, u blizini granice sa Španjolskom u zadnja 24 sata (do 19 sati) palo je čak 167 litara kiše. U obližnjem Perpignanu 130 litara kiše.  U poslijepodnevnim i večernjim satima nedjelje jače grmljavinsko nevrijeme traje uz mediteransku obalu Francuske te nad Korzikom i Sardinijom.

Istovremeno, nad sjeveroistokom kontinenta nalazi se hladna anticiklona. Na tom su području najviše dnevne temperature ispod 0°C. Najhladnije je nad europskim dijelom Rusije, gdje su  posljednjeg dana studenog najviše dnevne temperature  dosegnule tek -10°C. Minimalne jutarnje temperature su se spustile do -20°C, koliko je izmjereno u gradu Vyshny Volochyok u blizini granice sa Bjelorusijom

 

Satelitska snimka ciklone Xandra (Edita) nad zapadnim Sredozemljem u nedjelju ujutro (NASA)

 

Maksimalne temperature u Europi 30.11.2014. (wetteronline.de)

 

Minimalne temperature u Europi 30.11.2014. (wetteronline.de)

Sinoptička karta za 1.12.204. (Institut za meteorologiju Berlin)

 

Poplave na jugozapadu Francuske (severe weather Europe)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned