Saturday, Jul. 4, 2020

Ex-Gonzalo stigao do Europe

Autor:

|

21.10.2014

|

Kategorije:

Ex-Gonzalo stigao do Europe

Proteklog  se tjedna na Atlantiku razvio najjači ovogodišnji uragan nazvan Gonzalo.  Tropski val koji je prije deset dana, 12. listopada formiran istočno od Malih Antila  brzo se razvio u tropsku oluju, a potom i u snažan uragan četvrte kategorije, 15. listopada dok se nalazio između Bahama i Bermude.   Na njegovom vrhuncu je prosječna brzina vjetrova  iznosila 230 km/h. Bio je to prvi atlantski uragan četvrte  kategorije u posljednje tri godine. Gonzalo je direktno prešao preko Bermuda kao snažan uragan druge kategorije, a potom se uputio prema sjeveru Atlantika.  Nakon prolaska blizu obala Newfoundlanda, Gonzalo je nad hladnijim vodama  sjevernog Atlantika izgubio svoja tropska obilježja i pretvorio se u snažnu tzv. post-tropsku oluju koja se uputila prema sjeverozapadnoj Europi.

Tijekom ponedjeljka se na udaru ex-Gonzala najprije našla Irska i  Velika Britanija.  Iako nije više bilo riječ o tropskom sistemu učinak je bio sličan. Britansko otočje su pogodili vjetrovi orkanske jačine i obilna kiša.  Agencije javljaju da je najmanje četvero ljudi  poginulo kad su na njih pala drveća koje je iščupao orkanski vjetar.   U središtu Londona je poginula žena na koju se je olujni vjetar srušio drvo.  Na vrhuncu oluje je oko 600 tisuća ljudi bilo bez struje.  Zbog srušenih drveća na ceste i pruge bilo je i velikih problema u prometu. Na području Velike Britanije (Isle of Wight) je izmjeren udar vjetra od 159 km/h.

Centar ciklone vezan uz bivši uragan Gonzalo se potom premjestio  nad Sjeverno more, te će se u srijedu sredinom dana nalaziti na sjeveru Poljske.

Istovremeno se izražena fronta, uz stvaranje sekundarnog  ciklonalnog  centra nad sjevernom Italijom (ciklona koju smo nazvali Antonela)  premješta prema jugu, preko  Alpa i  Balkanskog  poluotoka dalje na jugoistok donoseći i našim krajevima dosad najizraženiju jesensku promjenu vremena.

Dok ovo pišemo  orkanski udari vjetra su izmjereni u Njemačkoj. Najjači udari dosad su: Stuttgart-Schnarrenberg  122 km/h,  Straßburg  117 km/h, Stuttgart-Hohenheim 108 km/h i Feldberg (Schwarzwald)  145 km/h. Prvi podaci govore da je do danas rekordna brzina vjetra za Stuttgart-Schnarrenberg  bila 114 km/h.

Sinoptička situacija nad Europom u srijedu 22.10.2014. (izvor: Institut za meteorologiju Berlin)

slika 

Put uragana Gonzalo preko Atlantika od 12. do 19. listopada 2014.

 

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned