Saturday, Aug. 8, 2020

Filipini na udaru super tajfuna Nock-ten

Autor:

|

25.12.2016

|

Kategorije:

Filipini na udaru super tajfuna  Nock-ten

Milijuni ljudi koji žive u središnjem dijelu Filipina, uključujući i glavni grad Manilu, nalaze se na putu snažnog super tajfuna nazvanog Nock-ten. Filipinski meteorološki zavod  PAGASA tajfun je nazvao Nina. Tijekom nedjelje supertajfun se približio istočnim obalama središnjeg dijela  Filipina i još je ojačao. Prema posljednjem izvješću Pacifičkog centra za uzbunjivanje od tajfuna Nock-ten je supertajfun  s prosječnom brzinom najjačih vjetrova od 250 km/h, dok udari dostižu i 290 km/h.  To ga čini supertajfunom na  granici između četvrte i pete kategorije jakosti. Ulazak na kopno se očekuje tijekom večernjih sati nedjelje po lokalnom vremenu.

Filipinska PAGASA upozorava na obilnu kišu, jake vjetrove te podizanje razine mora i do 2.5 metra na području oko centra tajfuna. Centar tajfuna bi trebao proći preko grada Viraca (74 tisuće stanovnika) koji se nalazi na jugu otoka Catanduanes. Tajfun će se tijekom ponedjeljka kretati preko središnjih filipinskih otoka, a na njegovom putu će se nalaziti i 12.8 milijunska Manila.

Predviđena putanja i intenzitet ovog tajfuna je slična tajfunu Rammasun koji je u srpnju 2014. godine ubio 106  osoba i počinio štetu od 871 milijun dolara čime je postao treći najskuplji tajfun u povijesti Filipina (nakon tajfuna Haiyan iz  studenog 2013 i Bophe iz prosinca 2012). Rammasun je, kao tajfun druge kategorije prešao preko Manile s vjetrovima od 160 km/h i ostavio 90% stanovništva bez struje.   Nock-ten bi prema prognozi trebao biti tajfun prve kategorije  tijekom ponedjeljka dok bude prolazio malo južnije od Manile.

Iako sezona tajfuna na zapadnom Pacifiku traje cijelu godinu, u ovo doba godine su tajfunu rijetki.  U znanoj povijesti samo je sedam tzv. snažnih tajfuna (kategorije 3 ili više) pogodilo Filipine u prosincu.  Na sam Božić, Filipini su do ove godine doživjeli udar dva tajfuna (Lee 1981. godine i Jean 1947 godine, oba  druge kategorije prilikom udara).

Najgora tropska ciklona u znanoj povijesti koja je pogodila kopno na dan Božića bila je ciklona Tracy koja je 1974. godine u australskom gradu Darwinu usmrtila 71 osobu i uništila 80% grada.

Satelitska snimka i prognoza putanje i intenziteta supertajfuna Nock-ten (Nina)

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned