Tuesday, Nov. 12, 2019

Filipinima se približava opasan tajfun Hagupit

Autor:

|

05.12.2014

|

Kategorije:

Filipinima se približava opasan tajfun Hagupit

Snažan tajfun Hagupit približava se Filipinima, te bi istočne obale te otočne zemlje trebao pogoditi u subotu poslijepodne po lokalnom vremenu.

Hagupit je prije dva dana, tijekom srijede 3. prosinca nad zapadnim Pacifikom eksplozivno ojačao i dosegnuo status supertajfuna pete kategorije, a  stalnim vjetrovima od 287 km/h.  Tijekom četvrtka Hagupit je malo oslabio, ali je u petak ponovno ojačao i dosegnuo status supertajfuna četvrte kategorije s stalnim vjetrovima od 240 km/h.  Posljednje prognoze govore da bi Hagupit obale središnjeg dijela Filipina pogodio kao tajfun četvrte kategorije s najjačim prosječnim vjetrovima od 212 km/h, a maksimalni udari će dosezati i 260 km/h.

Procjenjuje se da će posljedice udara opasnog tajfuna osjetiti oko 30 milijuna ljudi. Tajfun će udariti na istočne obale središnjeg dijela Filipina oko 80 do 160  km sjevernije od grada Taclobana, kojeg je prije 13 mjeseci devastirao supertajfun Haiyan.  Iz Filipina stižu vijesti da je ispred tajfuna već evakuirano više od pola milijuna ljudi, uključujući i stanovnike  s područja koje je prije 13 mjeseci pogodio supertajfun Haiyan, a koji od tada još uvijek žive pod šatorima.

Osim snažnih vjetrova, očekuju se i velike količine kiše koje će pokrenuti odrone i poplave. Na širem području središnjeg dijela Filipina se očekuje od 150 do 300 mm kiše, lokalno i znatno  više dok se tajfun bude sporo kretao.  Očekuje se, za tajfune neuobičajeno sporo kretanje, brzinom od tek 8 do 15 km/h.  Tako će tajfunu za prelazak preko Filipina trebati od dva do tri dana.

Tijekom ponedjeljka  centar tajfuna bi trebao proći i blizu Manile. Tada bi Hagupit trebao biti tajfun prve kategorije.

Filipinska meteorološka agencija (PAGASA) koristi za tajfune na njihovom području poseban popis imena.  Tajfunu je dano ime Ruby, dok je Hagupit službeno međunarodno ime. U 02 sata ujutro, u subotu 6. prosinca, centar tajfuna se nalazio 270 km istočnije od Filipina.

Satelitske snimka supertajfuna Hagupit (Ruby) u vidljivom i infracrvenom dijelu spektar snimljene u četvrtak 4.12.2014. dok je tajfun bio najjači

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned