Wednesday, Aug. 17, 2022

Floridu pogodio uragan Michael: Jedan od najjačih uragana u povijesti SAD-a

Autor:

|

10.10.2018

|

Kategorije:

Floridu pogodio uragan Michael: Jedan od najjačih uragana u povijesti SAD-a

Uragan Michael je u 14 sati po lokalnom vremenu pogodio  sjeverozapad Floride . Oko uragana je ušlo na kopno u blizini grada Mexico Beach.  U trenutku ulaska na kopno Michael je s stalnim vjetrovima brzine 250 km/h bio uragan na gornjoj granici kategorije 4, odnosno na samom rubu pete kategorije.

Posljednji puta je, gledajući stalnu brzinu vjetra pri ulasku na kopnu, jači bio uragan Andrew. On je 1992. godine razorio jugoistok Floride.  Tak u središtu uragana Michael  se pri ulasku na kopno snizio na 919 mbara. Time je Michael, prema kriteriju tlaka, najsnažniji uragan koji je pogodio SAD još od uragana Camille iz 1969. godine.   Još je  niži tlak bio u središtu uragana iz 1935. godine (Labor Day hurricane) koji je također pogodio jug Floride (892 mbara s vjetrovima od 257 km/h).  Spomenuta tri uragana (Labor Day, Camille i Andrew) su jedna tri uragana pete kategorije koji su u znanoj povijesti (od 1851. godine) pogodili kopno SAD-a.  I uragani četvrte kategorije relativno rijetko dolaze do obala SAD-a. Zabilježeno ih je, do danas tek 24 od 1851. godine. To znači da se prosječno svake sedme godine može očekivati udar uragana kategorije 4 na obalama SAD-a.

Podsjetimo se da je u rujnu 2017. godine Puerto Rico pogodio uragan Maria koji je po snazi bio gotovo identičan Michaelu (tlak od 920 mb i vjetrovi od 250 km/h)

Uragan se kreće prema unutrašnjosti jugoistoka SAD-a. Prognozira se da će zadržati snagu tropske oluje sve do obala Sjeverne Karoline i Virginije. Prvi izvještaji s pogođenog područja govore da će šteta od poplava, jakih vjetrova i kiše biti vrlo velika.

Razvoj događaja vezanog uz uragan Michael pratite na stranicama Crometeo foruma.

Radarska animacija ulaska uragana Michael na obale sjeverozapadne Floride

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju

O Autoru

Ned