Tuesday, Aug. 11, 2020

Francuska: Temperaturni rekord u Montpellieru srušen s gotovo rekordno velikom razlikom od 5.8°C

Autor:

|

01.07.2019

|

Kategorije:

Francuska: Temperaturni rekord u Montpellieru srušen s gotovo  rekordno velikom razlikom od 5.8°C

Toplinski val koji je krajem lipnja Francuskoj donio novi apsolutni temperaturni rekord (45.9°C) je bio toliko ekstreman da je usporediv samo s jednim toplinskim valom u znanoj povijesti naše planete.  Temperatura na aerodromskoj meteorološkoj postaji Montpellier-Frejorgues je dosegnula 43.5°C, što je novi apsolutni temperaturni rekord za tu lokaciju na jugu Francuske. Stari rekord je iznosio 37.7°C, što znači da je on srušen s razlikom od ekstremnih 5.8°C. Temperatura mjerenja na toj lokaciji traju od 1946. godine.

Kad se na nekoj lokaciji, na kojoj postoji duži neprekidni niz temperaturnih mjerenja, zabilježi novi apsolutni temperaturni rekord, onda je on uglavnom do 1°C ili manje, veći od starog rekorda. Vrlo se rijetko dogodi da je novi temperaturni rekord za dva do tri stupnja Celzija viši od starog, a slučajevi u kojima je novi rekord za  5 ili više stupnjeva veći od starog su ekstremno rijetki.

Poznati ekspert za meteorološke ekstreme Maximiliano Herra navodi, a prenosi meteorološki portal wunderground.com, da je u znanoj povijesti poznat samo jedan slučaj kada je novi apsolutni temperaturni rekord bio veći od starog za više od 5.8°C.  To se dogodilo 1936. godine u SAD-u kada je u gradu Steele (Sjeverna Dakota) izmjerena temperatura od 49.4°C.  To je postala i ostala rekordno visoka temperatura za Sjevernu Dakotu. Do tog toplinskog vala, najviša temperatura izmjerena u Sjevernoj Dakoti je iznosila 43.3°C, za vrijeme toplinskog vala 1934. godine. Dakle, 1936. godine je na toj lokaciji postavljen temperaturni rekord koji je bio čak za 6.1°C veći od starog rekorda.

Na još jednoj meteorološkoj postaji u Francuskoj je u petak 28. lipnja postavljen novi apsolutni temperaturni rekord koji je za više od 5°C veći od starog. U mjestu Marsillargues izmjereno je 45.1°C, što je za 5.4°C više od starog rekorda (39.7°C) postavljenog 21. lipnja 2003. godine. Temperaturni se podaci bilježe zadnje 32 godine.

Herrera navodi da je u svijetu zabilježeno samo nekoliko primjera da je apsolutni temperaturni rekord nadmašen za više od 5°C.  Svi su se oni, osim jednog  dogodili u SAD-u za vrijeme ekstremno vrućeg ljeta 1936. godine.  Izvan SAD-a poznat je, do ove godine samo jedan takav primjer. U Kazakhstanu (mjesto Testy) je u srpnju 1983.  zabilježena maksimalna temperatura koja je bila za 5°C veća od starog rekorda.

Zabilježeno je  još nekoliko slučajeva kada je razlika između novog i starog temperaturnog rekorda bila tek neznatno manja od 5°C (središnji dio SAD-a 1930., 1934. i 1954. godine te Kanada 1937. godine).

Već smo javili da je tijekom petka na čak 13 meteoroloških postaja srušen apsolutni temperaturni rekord za Francusku (44.1°C).  Novi rekord iznosi 45.9°C, a toliko je izmjereno na postaji Gallargues-le-Montueux na jugu Francuske.  Na još jednoj lokaciji je stari rekord izjednačen. Na svim tim postajama se meteorološka mjerenja vrše najmanje zadnjih 30 godina.

Ukupno je  na 29 službenih meteoroloških postaja u Francuskoj (od njih gotovo 600) zabilježen novi apsolutni temperaturni rekord tijekom lipanjskog toplinskog vala (22 rekorda u petak 28.6, 6 rekorda u četvrtak 27.6. i 1 rekord u srijedu 26.6)

Maksimalne temperature zraka na jugu Francuske, 28.6.2019.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned