Friday, Jul. 10, 2020

Franklin: Prvi uragan sezone na Atlantiku

Autor:

|

09.08.2017

|

Kategorije:

Franklin: Prvi uragan sezone na Atlantiku

Ispred atlantskih obala Meksika, na jugozapadnom dijelu Meksičkog zaljeva, tropska oluja Franklin je u srijedu 9. kolovoza ojačala i postala uragan prve kategorije. Riječ je o prvom ovogodišnjem uraganu na Atlantiku. Inače, prosječni datum formiranja prvog uragana sezone na Atlantiku je 10. kolovoza.

Tropska oluja Franklin formirana je nad sjeverozapadnim dijelom Karipskog mora krajem nedjelje 6. kolovoza. Već nakon 24 sata oluja je pogodila Meksiko, odnosno istočne obale poluotoka Yucatan s najjačim vjetrovima prosječne brzine 95 km/h.  Na poluotoku Yucatan pala je vrlo obilna kiša. U mjestu Campeche izmjereno je 159 mm u 24 sata. Nakon prelaska preko Yucatana Franklin je ušao nad vrlo tople vode jugozapadnog dijela Meksičkog zaljeva. Oluja je ojačala i dosegla status uragana prve kategorije s vjetrovima prosječne brzine 120 km/h.  Uragan će u noći od ponedjeljka na utorak ili u utorak ujutro po lokalnom vremenu ući na jugoistočne obale Meksika, u sjevernije od  grada Veracruz.

Uz vrlo obilnu kišu (lokalno se prognozira i do 580 litara), očekuju se udari vjetra od 145 km/h, visoki valovi i plavljenje obalnih područja.  Moguće je da uragan prije ulaska na kopno još dodatno ojača.

Satelitska snimka uragana Franklin ispred jugoistočnih obala Meksika (9.8.2017)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned