Tuesday, Jul. 7, 2020

Goni i Atsani: Tajfuni blizanci nad zapadnim Pacifikom

Autor:

|

17.08.2015

|

Kategorije:

Goni i Atsani: Tajfuni blizanci nad zapadnim Pacifikom

Nakon što je tajfun Soudelor u prvoj polovici kolovoza na svom putu preko Tajvana i Kine uzrokovao smrt 38 osoba, zatišje nad zapadnim Pacifikom nije dugo potrajalo.  U petak 14. kolovoza  gotovo nad središnjim dijelom Pacifika istovremeno su formirane dvije nove tropske oluje koje su ubrzo postale i tajfuni (Goni i Atsani).

Tajfun Goni je, slično kao i Soudelor tijekom vikenda prešao preko Marijanskih otoka. Na otoku Guamu je palo 352 mm kiše. Nakon napuštanja otoka Goni  je naglo ojačao i u samo šest sati je od tajfuna prve postao tajfun četvrte kategorije. Posljednje izvješće govori da je prosječna brzina najjačih vjetrova oko središta tajfuna 219 km/h. Slijedećih dana će se tajfun kretati prema obalama istočne Azije. Moguće je da dosegne i status supertajfuna pete kategorije. Oko petka ili subote snažan tajfun bi se trebao približiti Tajvanu.  Ukoliko dođe do direktnog pogotka biti će već drugi snažan tajfun koji zahvaća Tajvan ovaj mjesec.

Istočnije od tajfuna Goni nalazi se tajfun nazvan Atsani. Riječ je trenutno o tajfunu druge kategorije jakosti koji se nalazi jugoistočno od Marijanskih otoka. Te će otoke Atsani zaobići te će se kretati prema sjeverozapadu. I za njega se predviđa daljnje jačanje slijedećih dana. Za oko desetak dana Atsani bi se mogao naći u blizini središnjeg Japana ili se pak uputiti nad otvoreni ocean bez ulaska na kopno. Zasad, postoji razilaženje među prognostičkim modelima oko putanje u tako dugom razdoblju.

Time je vrlo izgledno da bi se nad zapadnim Pacifikom slijedećih dana u jednom trenutku mogla naći istovremeno dva supertajfuna. To se ne dešava baš često. Zadnji puta su zabilježena istovremeno dva supertajfuna pete kategorije u listopadu 1997. godine.  Inače, te je godine nad zapadnim Pacifikom formirano čak deset superatjfuna pete kategorije. To je i najveći broj dosad zabilježen. Ove godine je već formiramo pet takvih supertajfuna, a ovog tjedna taj bi se broj mogao popeti na sedam.  A vrhunac sezone tajfuna tek nastupa klimatološki od rujna do studenog. Inače, 1997 je bila godina snažnog El-Nina. Taj klimatski poremećaj je prisutan i ove godine i sve prognoze govore da će tijekom slijedeće jeseni biti i snažniji od onog iz 1997. godine. Jedna od posljedica El-Nina je i pojačana tropska aktivnost nad Pacifikom.

Satelitska snimka (17.8.2015) pokazuje dva snažna tajfuna nad zapadnim Pacifikom

Naslovna slika: položaj i projekcije putanje tajfuna Goni i Atsani (weather.com)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned