Tuesday, Jul. 14, 2020

Grayson: Zimska oluja za pamćenje pogodila istočnu obalu SAD-a (Foto, Video)

Autor:

|

05.01.2018

|

Kategorije:

Grayson: Zimska oluja za pamćenje pogodila istočnu obalu SAD-a (Foto, Video)

Američka istočna obala se polako opravlja od udara  snažne  zimske oluje.  Meteorološka kompanija „The Weather channel“, koja imenuje zimske oluje na području SAD-a, ovu je oluju nazvala Grayson. Riječ  je o  jednoj od najimpresivnijih oluja koje su posljednjih desetljeća pogodile istok SAD-a.

Američki su meteorolozi nekoliko dana prije  srijede (kad se oluja počela razvijati ispred jugoistočnih obala SAD-a) upozoravali da će ta oluja postati tzv. „meteorološka bomba“.  Tim se nazivom nazivaju one ciklone kod kojih se tlak zraka u središtu snizi za najmanje 24 mbara u 24 sata. Oluja Grayson je taj uvjet ispunila s lakoćom. Podaci od četvrtka u podne (po lokalnom vremenu) pokazuju da se u 24 sata tlak zraka snizio za čak 59 mbara. Prema prvim analizama,  to bi mogao biti rekord za to  područje sjeverozapadnog Atlantika.

Prema Američkom centru  za predviđanje oluja tlak zraka se snizio na samo 951 mbar. To je manje i od dvije najpoznatije oluje koje su prošlih desetljeća pogodile sjeveroistok SAD-a.  Najniži tlak zraka u tzv. „Savršenoj oluji“ 1991. godine je iznosio 972 mb. U tzv. „Oluji stoljeća“ („bijeli uragan“) iz 1993. godine tlak zraka se spustio do 960 mb.

Nakon što se u srijedu poslijepodne  oluja razvila ispred jugoistočnih obala SAD-a brzo se kretala prema sjeveru. Snijeg i ledena kiša su padali na sjeveru Floride te duž čitave istočne obale prema sjeveru.  U gradu Tallahassee na Floridi snijeg je pao prvi puta nakon 30 godina.

U Charlestonu (Južna Karolina) je palo 13.5 cm snijega. U znanoj povijesti samo je dva puta u tom gradu na jugoistoku SAD-a palo više snijega (u veljači 1973. 18 cm i u prosincu 1989. godine 20 cm).

Najgore je stanje bilo u četvrtak poslijepodne i navečer  uz obalno područje od Long Islanda prema sjeveru. Uz gust snijeg udari vjetra dosežu i uragansku razinu  (tzv. blizzard)  brojna obalna su područja poplavljena.

Razina mora u Bostonu je  bila rekordno visoka u znanoj povijesti, a mjerenja se vrše od 1921. godine.  U četvrtak je izmjerena razina mora koja je bila  1.47 metara iznad prosječne najviše razine mora u povijesti mjerenja. To je za 30 cm više od, do ove godine rekordne razine za vrijeme blizzarda iz 1978. godine.  More je poplavilo mnoge dijelove Bostona, a zbog niskih temperatura djelomice se voda na ulicama Bostona zaledila.

Najmanje osam osoba je izgubilo život u prometnim nesrećama na zaleđenim cestama.

Nakon odlaska oluje sjeveroistok SAD-a ovog vikenda zahvaća nov prodor arktičke zračne mase. Ovaj će prodor biti još hladniji  od onog koji je između Božića i Nove godine zahvatio velike dijelove Sjeverne Amerike. Porast temperature iznad 0°C se ipak očekuje početkom slijedeeg tjedna.

Satelitska snimka oluje Grayson ispred sjeveroistočne obale SAD-a

:

Virginia Beach, Virginia, 4.1.2017. – foto: Stipe Matković/Crometeo forum

slika

slika

slika

Virginia Beach,  5.1.2017.

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned