Monday, Jul. 13, 2020

Grčka, Bugarska: Poplave, snijeg, ekstremna kiša…

Autor:

|

26.10.2014

|

Kategorije:

Grčka, Bugarska: Poplave, snijeg, ekstremna kiša…

Ciklona (pratili smo je pod imenom Antonela)  koja je proteklog tjedna većem dijelu Europe donijela burne meteorološke prilike tijekom vikenda je odmaknula nad jugoistok kontinenta.  Podsjetimo da je ta ciklona povezana s bivšim atlantskim uraganom Gonzalom, čiji su se ostaci u vidu snažne izvantropske ciklone početkom proteklog tjedna sa britanskog otočja preko srednje Europe i naših krajeva premjestili  nad jugoistok našeg kontinenta.

U petak su dijelove Grčke zahvatile vrlo obilne kiše prouzročivši bujice i poplave.  Najteže je bilo na širem području Atene, posebno  u sjevernim predgrađima. Voda je nosila automobile, prodirala u kuće i poslovne prostore. Materijalna šteta je velika. Mnogi dijelovi grada su bili  bez struje.  Ipak, u nevremenu nije bilo stradalih osoba.

U nekim dijelovima zemlje prekinute su željezničke linije, a brojni su vlakovi kasnili. Velik broj brodova zbog snažnog je vjetra ostao usidren u Pireju. Snažan vjetar koji je rušio stabla i pokidao električne vodove, puhao je u petak i u Solunu, drugome po veličini grčkom gradu. Nevrijeme je zahvatilo sve pokrajine Grčke te također i otoke, napose Rodos.

Grčku  je u petak ujutro pogodio i potres jačine 5,2 po Richterovoj ljestvici, 249 kilometara sjeveroistočno od Atene, objavio je geodinamički opservatorij Atene. Nema žrtava ni materijalne štete.  Epicentar potresa koji se jako osjetio u periferiji Epir, lokaliziran je na 20 km sjeverno od grada Arte, u istoimenoj prefekturi na sjeveru Grčke.

Bujice na ulicama Atene u petak 24.10.2014.

I Bugarsku su ovog vikenda zahvatile vremenske nepogode. Deseci tisuća stanovnika ostali su u subotu bez električne energije nakon što su obilne snježne oborine neočekivano rano zahvatile velik dio zemlje, izvijestili su službeni izvori

Vlasti grada Burgasa i planinskog mjesta Gabrova proglasile su izvanredno stanje. U većem dijelu zemlje bio je  prekinut je promet na autocestama, a nekoliko planinskih prijelaza je potpuno zatvoreno. Blokirano je i crnomorsko ljetovalište Varna. U pet jugozapadnih regija zbog vremenskih je nepogoda proglašeno najviše, crveno upozorenje. Snijeg je pao i u glavnom gradu Sofiji, gdje je u nedjelju izmjereno 12 cm snježnog pokrivača.

U gradu Burgasu je (po podacima sa Ogimeta) u zadnja 24 sata (do nedjelje u 20 sati) palo čak 472 mm kiše, a u zadnja dva dana ukupno 567 mm.  Dodajmo tome da je 18. listopada 2014. palo još 221 mm kiše.  Ekstremna kiša je pala i u gradu Varna.  U 24 sata (do nedjelje u 20 sati) 456 mm, u zadnja dva dana ukupno 512 mm. Zabilježimo i da je prije 20 dana, 7. listopada palo čak 519 mm kiše.   Koliko su te količine ekstremne govori i podatak da je prosječna godišnja količina  oborine  za Varnu 540 mm.

 

Snježni kaos u Bugarskoj 25.10.2014.

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned