Saturday, Jul. 4, 2020

Gužva na Pacifiku

Autor:

|

04.07.2015

|

Kategorije:

Gužva na Pacifiku

Početkom srpnja se nad Pacifikom intenzivirala tropska aktivnost.  Nad Zapadnim Pacifikom se danas nalaze tri imenovane tropske oluje, a četvrta se nalazi južnije od ekvatora. Nad istočnim Pacifikom je također izgledno formiranje tropske oluje  u slijedećih nekoliko dana.

Sjeveru Filipina se približava tropska oluja Linfa. Oluja je nad Filipinskim morem formirana 2. srpnja. Prve prognoze su predviđale da će Linfa pogoditi sjever Filipinima snagom tajfuna prve kategorije, ali  danas se predviđa da će ipak ostati tropska oluja.  Prilikom ulaska centra oluje na obale  krajnjeg sjevera Filipina se očekuju  najjači vjetrovi prosječne brzine 110 km/h. Linfa bi se potom trebala uputiti na sjever uz istočne obale Tajvana.

Preko Marijanskih otoka, sjevernije od Guama  ovog vikenda prolazi tropska oluja nazvana Chan-hom. Oluja je nastala još 30. lipnja, a nakratko je bila dosegnula i status tajfuna prve kategorije. Slijedećih će se dana Chan.hom kretati prema jugu Japana, a očekuje se njegovo daljnje jačanje te bi u utorak mogao postati i tajfun četvrte kategorije. Modeli oečkuju da bi tajfun krajem slijedećeg tjedna mogao pogoditi  područje oko juga Japana i Južne Koreje.

U petak je nad središnjim Pacifikom, oko Marshallovih otoka formirana nova tropska oluja nazvana Nangka. Oluja će se kretati prema sjeverozapadu, putanjom malo sjevernije od Chan-homa i modeli također očekuju da će postati tajfun.

Posljednjeg dana lipnja je na Pacifiku, južnije od ekvatora formirana tropska oluja nazvana Raquel. Oluja je prešla preko Solomonskih otoka i danas je oslabila na tropsku depresiju. Vrlo je rijetka pojava da se krajem lipnja i u srpnju nad južnim Pacifikom formira tropska oluja.

Nad istočnim se Pacifikom nalaze dva područja nestabilnog vremena (tzv.  Invest). Američki Nacionalni centar za uragane prognozira s vjerojatnošću od 90% da će se  jedno od tih područja (bliže obalama Srednje Amerike) razviti u tropsku depresiju u slijedećih pet dana.  Novi trospki sistem ne bi trebao ugroziti obale Srednje Amerike.

Pozicije tropskih sistema nad Pacifikom 4.7.2015. (Karta površinske temperature svjetskih ocena)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned