Thursday, Jul. 9, 2020

Gužva na Tihom oceanu: 8 tropskih sistema

Autor:

|

23.07.2017

|

Kategorije:

Gužva na Tihom oceanu: 8 tropskih sistema

Na sjevernom dijelu Tihog oceana (Pacifika) ovog vikenda traje vrlo intenzivna tropska aktivnost. Tijekom subote je bilo aktivno čak osam tropskih sistema. Posljednji je puta čak osam oluja na Pacifiku istovremeno bilo aktivno još 1974. godine.

Na istočnom dijelu Pacifika aktivne su tri tropske oluje, nazvane Greg, Hilary i Irwin. Oluja Hilary bi prema prognozama u ponedjeljak trebala postati uragan prve, a u utorak i treće kategorije. I Irwin bi mogao sredinom tjedna nakratko postati uragan. Sve tri oluje  kreću  se prema otvorenom dijelu istočnog Pacifika, dalje od obala Meksika i Srednje Amerike.

Nad središnjim dijelom Pacifika, u okolici Havaja se u subotu nalazila tropska depresija  Fernanda Fernanda je  prije nekoliko dana bila i snažan uragan četvrte kategorije.

Ovog se vikenda aktivirao i sjeverozapadni Pacifik. Tijekom nedjelje je tropska oluja Noru ojačala i postala tajfun (naziv za uragan na tom području) druge kategorije. Riječ je o prvom tajfunu u 2017. godini. Njegovo formiranje na datum 23. srpnja je drugi najkasniji datum pojave prvog tajfuna sezone odnosno godine na zapadnom Pacifiku. Rekord za najkasniji prvi tajfun drži 1998. godina, kada je on formiran tek 3. kolovoza.  Prosječno se do sredine srpnja nad zapadnim Pacifikom stvore 3 do 4 tajfuna, od kojih dva postanu tajfuni treće ili više kategorije.

Tajfun Nora se nalazi stotinama kilometara istočno od Japana. Sjeveroistočno od njega se nalazi tropska oluja nazvana Kulap. Očekuje se da će veći i jači tajfun Nora u svoju cirkulaciju uvući manju oluju Kulap. Takva interakcija dva tropska sistema poznata je pod nazivom Fujiwhara efekt.

Bliže obalama Azije nalaze se tropske oluje nazvane Roke i Sonca, za koje se ne očekuje da će ojačati i postati tajfuni.  Oluja Roke će pogoditi južne obale Kine, odnsono šire područje Hong Konga. Oluja Sonca se  kreće prema južnom kineskom otoku Hainan.

Izgledno je da će novi tjedna na zapadnom Pacifiku donijeti i novu tropsku oluju.

Naslovna slika: Raspored tropskih sustava nad sjevernim Pacifikom u nedjelju 23.7.2017.  Tropska depresija Fernanda nije ucrtana na slici (wundergorund.com)

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned