Friday, Jul. 3, 2020

Haima: Supertajfun pete kategorije prijeti sjeveru Filipina

Autor:

|

18.10.2016

|

Kategorije:

Haima: Supertajfun pete kategorije prijeti sjeveru Filipina

Prije nekoliko  dana, u nedjelju 16. listopada  sjever Filipina je pogodio tajfun četvrte kategorije (Sarika).  Tri su osobe izgubile život, a 15 tisuća ljudi je napustilo svoje domove. Sarika je sjeveru Filipina donijela i do 500 litara kiše, što je dovelo do poplava i odrona uz veliku štetu. Tajfun je brzo prešao  sjevernim dijelom Filipina te se preko Južnog kineskog mora uputio prema jugu Kine i Vijetnamu.  Tajfun je oslabio na tropsku oluju i danas je pogodio kineski otok Hainan te se u srijedu očekuje na granici Kine i Vijetnama.

Sjeveru Filipina sa približava još jedan, opasniji i jači tajfun nazvan Haima. Taj tajfun je danas ojačao i postao supertajfun pete kategorije s najjačim vjetrovima prosječne brzine od 260 km/h. Na sjeveroistočne obale najvećeg filipinskog otoka Luzon trebao bi stići u srijedu navečer po lokalnom vremenu. Tada bi i dalje to bio supertajfun najviše pete kategorije jakosti, a vrlo je vjerojatno da će još  i ojačati.

Na putu supertajfuna se ipak nalazi manje  naseljeni dio Filipina, odnosno nema  velikih gradova na dijelu obale koju će pogoditi. Podsjetimo da je prije tri godine, početkom studenog 2013. južni dio Filipina pogodio supertajfun pete kategorije (Haiyan). Na njegovom se udaru našao veliki grad Tacloban koji je bio potpuno poplavljen. Tada je poginulo više od 5 tisuća ljudi. Nakon Filipina tajfun Haima će  se uz postupno slabljenje uputiti prema jugoistoku Kine.

Prognoza putanje i intenziteta te satelitske snimke supertajfuna Haima  (18.10.2016)

slika

slika

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned