Saturday, Jul. 4, 2020

Havajima se približava uragan pete kategorije; Južna Koreja i Japan na udaru tajfuna

Autor:

|

22.08.2018

|

Kategorije:

Havajima se približava uragan pete kategorije; Južna Koreja i Japan na udaru tajfuna

Nad središnjim dijelom Tihog oceana, petstotinjak kilometara jugoistočno od Havaja uragan Lane je u utorak navečer po lokalnom vremenu ojačao na najvišu petu kategoriju jakosti. Zrakoplovi Pacifičkog centra za uragane su izmjerili stalnu brzinu vjetrova od 260 km/h, a tlak u središtu uragana se spustio na 922 mb. Prema posljednjem izvješću tlak u središtu uragana je porastao na 930 mb.

Iako se prethodnih dana činilo da će uragan Lane proći južnije od Havaja, bez većeg utjecaja na to američko otočje (slično kao uragan Hector prošlog tjedna), jučer i danas se putanja promijenila. U slijedeća tri dana uragan će proći vrlo blizu Havaja i donijeti vrlo opasne meteorološke prilike. Čak i ako ne bude direktnog ulaska centra uragana na neki od havajskih otoka,  slijedećih dana Havaji će se naći na udaru jakih vjetrova, obilnih kiša, poplava i valova.

Pacifički centar za uragane sa sjedištem u Honolou  naglašava je da je  već nakon četvrtka i precizna prognoza putanje i intenziteta uragana vrlo nesigurna. Naglašava se da većina modela predviđa prolazak uragana vrlo blizu Havaja. Prema posljednjoj službenoj prognozi Lane  bi trebao postupno slabiti, ali bi zadržao status uragana slijedećih dana.

Ovako snažni uragani na području središnjeg Pacifika su vrlo rijetki. Podaci o uraganima postoje od 1851. godine i dokumentirano je, do ove godine samo pet uragana na tom području dosegnulo status pete kategorije jakosti. Od toga su se čak tri formirala 1994. godine. Posljednji je bio uragan Ioke 2006. godine. Ipak niti jedan od njih nije se približio Havajima tako blizu kao aktualni uragan Lane.

Još su rjeđi slučajevi da uragan direktno pogodi neki Havajski otok. U znanoj povijesti su zabilježena samo dva takva slučaja. To su bili uragan Dot (1959. godina, kategorija 1) i uragan Iniki (1992. godina, kategorija 4). Oba su uragana pogodila havajski otok Kauai.

Satelitske snimke te prognoza putanje i intenziteta uragana Lane

 

 

Aktivno je  i na zapadnom dijelu Pacifika. Nakon što je prešao preko najjužnijih japanskih otoka (Ryukuku) tajfun Soulik se kreće prema obalama Južne Koreje. Soulik je tajfun druge kategorije i u slijedećih 24 do 36 sati bi trebao ući na obale Južne Koreje. Prognostički modeli predviđaju da će Soulik nakon što uđe na kopno postati tropska oluja i proći centrom blizu Seoula.

Japanu se s juga približava novi tajfun, Cimaron. Očekuje se da će tijekom petka Cimaron snagom treće kategorije direktno pogoditi jug Japana i proći malo zapadnije od Osake.

Satelitska snimka tajfuna Soulik i Cimaron, 22.8.2018.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned