Saturday, Jul. 4, 2020

Havajima se približavaju dva uragana

Autor:

|

07.08.2014

|

Kategorije:

Havajima se približavaju dva uragana

Na Tihom oceanu već danima traje intenzivna tropska aktivnost. Slijedećih dana havajsko otočje će se naći na udaru dva tropska sistema. Prvi je uragan Iselle koji se nalazi oko 700 kilometara jugoistočno od najvećeg havajskog otoka Big Island (Veliko otok).

Iselle je snažni uragan prve kategorije s prosječnim vjetrovima od 150 km/h. Očekuje se da će  Iselle direktno pogoditi Veliki otok tijekom vikenda i da bi tada i dalje, iako oslabljen bio uragan prve kategorije. Ukoliko Iselle bude uragan prilikom ulaska na obale Velikog otoka, biti će to tek treći puta  u znanoj povijesti. Havaje očekuju jaki vjetrovi, obilne kiše, poplave i bujice.

Havajima  se približava još jedan uragan nazvan Julio.  Nalazi se oko 2100 kilometara istočno od Havaja i, dok ovo pišemo riječ je o uraganu druge kategorije s prosječnim vjetrovima od 155 km/h. Julio se bi se Havajima trebao približiti, prema današnjim projekcijama oko ponedjeljka 11. kolovoza. Prognoza putanje ga  zasad vodi malo sjevernije od Havaja, ali dovoljno blizu da predstavlja novu prijetnju nakon udara uragana Iselle.

Situacija da Havajima prijete dva tropska sistema je vrlo  rijetka. Na Havajima je oglašeno  upozorenje za dolazak uragana, prvo nakon 22 godine.

Na području Središnjeg Pacifika se prosječno godišnje formira 4 do 5 tropskih oluja ili uragana.  Od 1949. godine (od kada postoje pouzdani podaci) samo su dva uragana i jedna tropska oluja  direktno pogodili havajsko otočje. Bili su to uragani Dot 1959. godine i uragan Iniki 1992. godine, te neimenovana tropska oluja 1958. godine.  Uragan četvrte kategorije, Iniki, koji je 11. rujna 1992. godine je najjači, najsmrtonosniji i najskuplji  uragan koji je u znanoj povijesti pogodio Havaje. Poginulo je 6 ljudi, a počinjena je šteta od 2 milijarde dolara.

 Havajskom Velikom otoku se približava  uragan Iselle

 slika

slika

Iza uragana Iselle prema Havajima se kreće  i uragan Julio

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned