Saturday, Jul. 4, 2020

Hiperaktivni Pacifik: Šest tropskih sistema

Autor:

|

12.07.2015

|

Kategorije:

Hiperaktivni Pacifik:  Šest tropskih sistema

Intenzivna tropska aktivnost nad najvećim svjetskim oceanom se nastavlja i dalje. Tijekom nedjelje, 12. srpnja 2015. istovremeno je aktivno čak šest tropskih ciklona.  Riječ je o četiri tropske oluje, jednom tajfunu i tropskoj depresiji koja bi ubrzo trebala postati tropska oluja. Krenimo od istočnih obala Azije do pacifičkih obala Meksika.

Nakon što je jučer pogodio istok Kine tajfun Chan-hom se uputio prema korejskom poluotoku i kao tropska oluja  pogodio je Sjevernu Koreju. Kiša koju donosi Chan-hom dobro će doći da ublaži sušu koja vlada na tom području. Nakon ulaska na obale Sjeverne Koreje Chan-hom je postao tropska depresija.

Slijedi tajfun Nangka  koji se približava jugu Japana. Nangka je tajfun druge kategorije, a slijedećih se dana očekuje njegovo jačanje na treću kategoriju jakosti.  Oko četvrtka 15. srpnja  tajfun bi trebao pogoditi jug  Japana.

Nad središnjim  se Pacifikom nalaze dvije tropske oluje. Oluja naziva  Halola bi sredinom tjedna trebala prijeći Međunarodnu datumsku granicu i ući nad zapadni Pacifik uz postupno jačanje te bi trebala postati tajfun.

Druga tropska oluja, nazvana Ione, nalazi se južnije od Havaja i ne očekuje se njeno jačanje te bi ubrzo trebala postati tropska depresija.

Nad istočnim se Pacifikom također nalaze dva tropska sistema. Ispred pacifičkih obala Meksika u subotu 11. srpnja formirala se tropska oluja nazvana Dolores. Njen se centar nalazi se oko 230 kilometara udaljen od obale, ali vanjski rubovi donose obilnu kišu jugozapadu Meksika. Dolores će se kretati paralelno uz obalu prema sjeveru, a  očekuje se i njeno jačanje. Tako bi, prema aktualnim prognozama sredinom tjedna Dolores postala uragan druge kategorije.  Prognostički modeli ne očekuju njen direktan ulazak na kopno.

I šesti tropski sistem je nova tropska depresija,  ali znatno dalje od pacifičkih obala Meksika.  Očekuje se da će i ona postati tropska oluja, a kretati će se prema središnjem dijelu Pacifika.

Iako se nad  Pacifikom godišnje prosječno formira najviše tropskih sistema, ovako intenzivna aktivnost je  vrlo rijetka. U znanoj se povijesti  (od početka satelitskog praćenja tropskih sistema nad Pacifikom) samo jednom dogodilo da je nad Pacifikom istovremeno bilo aktivno šest tropskih sistema. Bilo je to 26. kolovoza 1974. godine. Tada je nad istočnom Pacifikom bilo aktivno čak pet sistema (4 tropske oluje i jedan uragan druge kategorije), a nad zapadnim se Pacifikom nalazila još jedna tropska depresija.

Položaj tropskih sistema nad Pacifikom u nedjelju 12. srpnja 2015. godine (weather.com)

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned