Wednesday, Jan. 20, 2021

Hladan tjedan koji podsjeća na zimu, stiže i mraz!

Autor:

|

19.04.2017

|

Kategorije:

Hladan tjedan koji podsjeća na zimu, stiže i mraz!

Ponedjeljak je donio predah između dvije ciklone; one koja je donijela promjenjivo vrijeme na dan Uskrsa, te nadolazeće koja je stigla tijekom utorka. Zanimljiv je prognozirani razvoj sinoptičke situacije nad Europom do kraja mjeseca. Na vidiku su čak 3 prodora sljedećih desetak dana koja će imati određena zimska obilježja. Naravno da će zahlađenje najmanje biti izraženo u Dalmaciji i da tamo spomenute ciklone neće donijeti zimsku hladnoću, no povremeni pad temperature zraka bit će dovoljno izražen da će nam trebati dugi rukavi, a povremeno i zimske jakne!

U ovom dijelu godine mraz znači štetu na poljoprivrednim kulturama. Mraza neće biti uz obalu ni na otocima, no moguć je posvuda u unutrašnjosti zemlje, a tamo je prije mraza moguć i snijeg, osobito u gorju! Bura i tramontana će najjače biti u četvrtak, kada su gotovo posvuda mogući olujni udari.

JADRAN:

Srijeda donosi djelomično sunčano i u većini krajeva suho vrijeme. Ipak, osobito će u drugom dijelu dana samo lokalno biti prolaznih pljuskova, u planinama i snijega. Navečer snježna granica u zaleđu Rijeke i ispod 1000 mnv, a snježnih pahulja može biti i u podvelebitskom kanalu. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, podno Velebita povremeno će biti orkanskih udara. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 8 do 12°C, uz obalu i na otocima od 12 do 15°C.

Četvrtak će biti djelomično sunčan i većinom suh. Uz prilazno više oblaka malo snijega može pasti na Kamešnici i Dinari, a malo kiše i snijega može biti u podvelebitskom kanalu. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana s čestim olujnim udarima, a podno Velebita i orkanskim. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 5°C, uz obalu i na otocima od 5 do 11°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 6 do 11°C, uz obalu i na otocima od 11 do 14°C.

U petak djelomično sunčano i većinom suho. Ujutro umjerena do jaka bura i tramontana, još uvijek će biti olujnih udara. Popodne postupno slabljenje vjetra. Očekuje nas još jedan hladan dan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 5°C, uz obalu i na otocima od 5 do 11°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 5 do 10°C, uz obalu i na otocima od 10 do 13°C.

Subota će biti pretežno vedra. U noći većinom slaba bura. Danju će vjetar okrenuti na slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, a navečer na moru sjevernog Jadrana umjereno jugo. Jutro će biti vjerojatno najhladnije u tjednu. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 3°C, uz obalu i na otocima od 4 do 9°C. Najviše dnevne temperature u porastu i bit će u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C.

Nova ciklona približit će se Jadranu u nedjelju. Novo naoblačenje prvo će zahvatiti sjeverni, a do večeri i srednji Jadran. Tamo će povremeno biti kiše, na moru je moguća i grmljavina. Suho će se zadržati na jugu Dalmacije. U Dalmaciji će zapuhati jugo i jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu prvo vjetar zapadnih smjerova, a navečer umjerena do jaka bura. Jutarnje temperature posvuda u umjerenom porastu. Najaviše dnevne na sjevernom Jadranu malo niže, a u Dalmaciji malo više u odnosu na subotu.

UNUTRAŠNJOST:

Srijeda donosi hladno i vjetrovito vrijeme uz puno oblaka. U Slavoniji će od jutrs biti kiše ili susnježice, a tijekom dana će se naoblačenje s oborinama širiti prema zapadu i do večeri zahvatiti gotovo sva područja. U gorju će padati susnježica i snijeg uz nastanak tanjeg mokrog snježnog pokrivača, a u nizinama će biti kiše i možda malo susnježice, u noći ponegdje i snijega. Puhat će umjeren i pojačan vjetar sjevernih smjerova. Temperatura zraka kretat će se između 4 i 8 Celzijevih stupnjeva, u gorju hladnije.

U četvrtak većinom oblačno, hladno i vjetrovito. Još će povremeno biti oborina,
u gorju snijega, a u nizinama ujutro kiše i snijega, danju još malo kišice. Oborina će tijekom dana ipak biti sve manje, a na sjeverozapadu je kasno poslijepodne moguće i djelomično razvedravanje. Puhat će jak, na sjeveru zemlje na udare ponegdje i olujni vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura od 1 do 5, najviša dnevna između 5 i 9°C, u gorju hladnije.

Petak nam donosi nešto mirnije vremenske prilike. Bit će uglavnom suho i djelomično sunčano, a vjetar će oslabjeti i prestati. Vedrina i slabljenje vjetra nažalost donose opasnost od jutarnjeg mraza, ne samo u Gorskom kotaru i Lici nego i mjestimice u nizinama. Tijekom dana će malo zatopliti uz najvišu temperaturu između 8 i 12 Celzijevih stupnjeva. Navečer će opet brzo zahladiti pa je mraz moguć i u noći na subotu.

U subotu se ipak očekuje više sunčanih razdoblja. Trebalo bi biti suho, a vjetar će okrenuti na slab do umjeren jugozapadni i zapadni. Bilo bi dobro da tijekom noći bude što više oblaka i vjetra jer će u slučaju vedre noći biti jutarnjeg mraza što bi moglo uzrokovati štetu. Nadajmo se barem da mraz neće biti onako katastrofalan kao lani 26.4. kad je zaista napravio ogromne štete. Ovako kasni mraz mogao bi uzrokovati štete na poljodjelskim kulturama, vinovoj lozi, voćkama i cvijeću. U pučkoj meteorologiji zato je poznata izreka: Vedre noći u travnju opake su voću i vinu. U subotu po danu će malo zatopliti, možda i do 17 Celzijevih stupnjeva.

Za nedjelju i ponedjeljak je ponovno moguće promjenjivije vrijeme, mjestimice uz kišu ili pljusak. Čini se da će temperatura zraka ponovno pasti.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov