Thursday, Sep. 19, 2019

Hladne noći, topli dani. Kiše nema do kraja tjedna

Autor:

|

02.11.2015

|

Kategorije:

Hladne noći, topli dani. Kiše nema do kraja tjedna

[Naslovna fotografija: Mraz u Virovitici, Kristijan Paljar]

U studeni smo ušli sa stabilnim vremenom. Na Jadranu i natprosječno toplim vremenom, dok je u unutrašnjosti noću bilo mraza. Danju su temperature na Jadranu posvuda iznad prosjeka i u mnogim dijelovima Dalmacije prelaze toplih 20 stupnjeva. Ciklone i fronte cijelog tjedna, a vjerojatno i duže, držat će se podalje od Hrvatske pa čak i okolnog područja. Zbog toga u novom tjednu neće biti oborina, danju će dominirati sunce, osim u predjelima gdje će se javljati magla, osobito u drugom dijelu tjedna. Zadržat će se toplije od prosjeka za dio godine na Jadranu, a u unutrašnjosti će temperatura uvelike ovisiti o trajanju magle i količini sunca.

JADRAN:

Ponedjeljak donosi pretežno vedro vrijeme. Ujutro u nekim kotlinama zaobalja može biti magle. Ujutro će puhati slaba, samo ponegdje umjerena bura. Danju će oslabiti i prestati i na većem dijelu Jadrana okrenuti na slab do umjeren sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 5°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 16 do 22°C.

U utorak će se nastaviti stabilno, pretežno vedro vrijeme. Ujutro je u nekim kotlinama zaobalja može biti magle. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak koji će popodne mjestimice na moru Dalmacije biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 16 do 22°C.

U srijedu pretežno sunčano. Ujutro će ponegdje u kotlinama zaobalja biti magle. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, na moru ponegdje i pojačan, navečer posvuda u slabljenju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 18 do 23°C.

Četvrtak će biti pretežno sunčan. Ujutro je ponegdje u zaobalju moguća magla. U većini predjela puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu Dalmacije danju slab jugozapadnjak, navečer na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 18 do 23°C.

U petak pretežno sunčano. Ujutro će u zaobalju mjestimice biti magle, a magla se može javiti i ponegdje na moru. Ujutro će puhati slaba, podno Velebita umjerena bura. Danju u većini predjela slab sjeverozapadnjak. Temperature zraka slične onima u četvrtak ili neznatno više.

Pretežno vedro bit će tijekom subote. Ujutro će mjestimice biti magle. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana, ujutro podno Velebita i pojačana bura. Najviše dnevne temperature od 18 do 23°C.

Stabilno će se zadržati i u nedjelju. Ujutro mjestimice magla. Ujutro i navečer slaba bura, danju slab vjetar s jugozapada. Zadržat će se natprosječno toplo.

KOPNO:

Stabilno i suho vrijeme čeka nas u ponedjeljak. Puhat će slab istočni i sjeveroistočni vjetar. Ujutro mraz. Moguća je i magla koja se ponegdje može i dulje zadržati. Tijekom dana većinom sunčano uz najvišu temperaturu od 9 do 14 Celzijevih stupnjeva. Imat ćemo i povoljnu biometeorološku situaciju pa će ovo zdravo vrijeme odgovarati većini ljudi.

Mraza će biti i u utorak ujutro, temperatura će biti većinom između -4 i 1°C, po kotlinama ponegdje i malo niža. Moguća je i magla uz smanjenu vidljivost, a ta magla se mjestimice može i dulje zadržati. Danju suho i većinom sunčano, ali svježe. Vjetar slab. Najviša dnevna temperatura između 9 i 14 Celzijevih stupnjeva. Imat ćemo i povoljnu biometeorološku situaciju pa će ovo zdravo vrijeme odgovarati većini ljudi.

Stabilno vrijeme će se nastaviti i u srijedu, četvrtak i petak. Ali to u ovom jesenskom dijelu godine ne mora nužno značiti sunčano vrijeme. Naime, sa slabljenjem i prestankom vjetra postoji sve veća mogućnost za maglu ili nisku naoblaku pa je pitanje koliko ćemo vidjeti sunca. Jutra ostaju hladna, a dnevna temperatura se neće bitno mijenjati ili će malo pasti. U slučaju vedrih noći i dalje postoji mogućnost za mraz. Ako dani budu magloviti temperatura će ostati ispod 10°C, uz sunce možda bude i do 15 Celzijevih stupnjeva. Dakle, nema kiše, ali mogla bi nas malo zagnjaviti niska naoblaka ili magla. Ipak će to biti povoljno vrijeme za radove i boravak na otvorenom, a na ruku nam ide i povoljna biometeorološka situacija.

Čini se da bi i za vikend vrijeme moglo biti suho i mirno. To i dalje znači da je u noći i ujutro moguća magla. Danju bi moglo biti nešto sunca, ali ovisi o zadržavanju niske naoblake i magle. O količini sunca će ovisiti i dnevna temperatura. Nekako se čini da bi bilo sve više magle i oblaka, a sve manje sunca. Bitno je da se ne vide neke kiše. Zapravo bi cijeli tjedan mogao proći suho. O količini oblaka će ovisiti i temperatura. Vedre noći donose nam mraz, oblačne noći temperaturu malo iznad nule. Vedri dani donose nam ugodnu toplinu, tmurni dani pak znače zadržavanje hladnoće.

Komentari

Share This Article

Related News

Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni
Fronta otpuhala vrućine
Knin: 41.0°C

O Autoru

Kristijan Božarov