Sunday, Jun. 7, 2020

Hong Kong: Udaljeni tajfun donio rekordno visoku temperatura u povijesti mjerenja

Autor:

|

09.08.2015

|

Kategorije:

Hong Kong: Udaljeni tajfun donio rekordno visoku temperatura u povijesti mjerenja

I dalje iz mnogih krajeva svijeta stižu vijesti o novim temperaturnim rekordima. U Hong Kongu, višemilijunskoj metropoli (7,2 milijun stanovnika) u subotu, 8.kolovoza je izmjerena najviša temperatura u povijesti mjerenja. Novi apsolutni temperaturni rekord iznosi 35.3°C. Stari temperaturni rekord je iznosio 36.1°C,  a toliko je bilo izmjereno u dva navrata (19. kolovoza 1900. i 18. kolovoza 1990. godine).  Riječ je o podacima sa službene meteorološke stanice (Hong Kong Observatory) na kojoj se temperaturni podaci bilježe već 132 godine.

Na širem području Hong Konga jučer su izmjerene još više temperature. Na pet meteoroloških postaja je izmjereno do 37.3°C do 37.9°C. Za sve postaje to su također novi temperaturni rekordi.

Za usporedbu, prosječna maksimalna temperatura u srpnju i kolovozu u Hong Kongu je 31.4°C odnosno 31.1°C.

Za temperaturni rekord u Hong Kongu je „zaslužan“ tajfun Soudelor koji se tijekom subote preko Tajvana premještao prema istoku Kine.  Tajfun nije zahvatio područje Hong Konga, ali su na njegovom vanjskom rubu, sjeverozapadni vjetrovi donijelo sve do južnih obala Kine vrlo vruć i suh zrak iz kineske pokrajine Guandong. U njoj su jučer izmjerene i temperature do 40°C.

U posebnom priopćenju koje je izdala meteorološka služba Hong Konga se navodi da je i prethodni temperaturni rekord (iz 1990. godine)  dosegnut pri sličnim uvjetima. I tada se snažan  tajfun premještao preko Tajvana.

Maksimalna temperature na širem području Hong Konga izmjerene u subotu 8. kolovoza 2015.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned