Saturday, Jun. 6, 2020

Hudhud: Tropski ciklon kategorije 4 pogodio Indiju

Autor:

|

12.10.2014

|

Kategorije:

Hudhud: Tropski ciklon kategorije 4 pogodio Indiju

U prvim satima nedjelje po lokalnom vremenu središnji dio istočne obale Indije je pogodio snažan tropski ciklon (ekvivalent uraganu na Atlantiku ili tajfunu na zapadnom Pacifiku) nazvan Hudhud. Ciklon je ušao na kopno u blizini grada Visakhapatnam (lokalno poznatog kao  ), trećeg najvećeg grada na istočnoj obali Indije u kojem živi  2 milijuna  ljudi. U trenutku ulaska na kopno prosječna brzina najjačih vjetrova je iznosila 218 km/h što odgovara četvrtoj kategoriji po međunarodnoj ljestvici jakosti tropskih sistema.  Meteorološka postaja u gradu Visakhapatnam je u ranim jutarnjim satima nedjelje izmjerila udar vjetra od 191 km/h, prije nego što je prestala s radom.

Prije dolaska ciklona u državama Andhra Pradesh i Orissa je evakuirano oko 400 tisuća ljudi. Već prve vijesti govore da je život izgubilo šest osoba.

Počinjena je i velika materijalna šteta, a kako je komunikacija zbog prekida opskrbe strujom s najteže pogođenim područjima u prekidu, pravi razmjeri štete biti će poznati slijedećih dana.

Ulaskom na kopno brzina vjetrova slabi, ali će ciklon i slijedećih dana, na svom putu prema sjeveru Indije donijeti velike količine kiše pa se očekuju i problemi s poplavama. U gradu Visakhapatnamu je do nedjelje navečer već palo 150 mm kiše.

Prije točno godinu dana, 12. listopada 2013., Indiju je (samo malo sjevernije od mjesta udara Hudhuda) pogodio ciklon četvrte kategorije Pahilin. Unatoč tome što je ispred njega provedena najveća evakuacija u povijesti Indije (gotovo milijun ljudi) Phailin je uzeo 45 života. Najjači tropski ciklon u povijesti Indije je u listopadu 1999. godine pogodio isti dio Indije i tada je poginulo gotovo 10 tisuća ljudi.

Ulazak ciklona Hudhud na obale Indije

slika

slika

Radarska slika iz Visakhapatnama

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned