Friday, Jul. 3, 2020

I Norbert postao snažan uragan

Autor:

|

06.09.2014

|

Kategorije:

I Norbert postao snažan uragan

Iako to prognoze nisu najavljivale,  uragan Norbert je u noći od petka na subotu naglo ojačao ispred obala meksičkog poluotoka Baja California i postao  uragan treće kategorije s najjačim vjetrovima prosječne brzine 185 km/h i tlakom od 960 mb u središtu. Uraganski vjetrovi (brzine od 119 km/h) pušu u krugu radijusa 75 km od centra uragana koji se na udaljenosti od oko 200 kilometara kreće paralelno uz obalu meksičkog poluotoka Baja California. Samo vanjski rubovi uragana zahvaćaju kopno.  Nakon neočekivanog  naglog jačanja očekuje se postupno slabljenje uragana. Norbert bi trebao  za nekoliko dana, kao tropska depresija ući  na sjeverne obale Baja Californie, te se pretvoriti u tzv. post tropsku oluju. To samo znači da neće prijetiti opasnost od snažnog vjetra, ali sjver Meksika, kao i susjedni jugozapad SAD-a neće izbjeći  višednevne obilne kiše. Velika količinu vlažnog zraka koju na to područje povlači uragan Norbert se udružuje sa ostacima tropske oluje Dolly koja je prije nekoliko dana pogodila Meksiko s atlantske strane.

Norbert je postao već sedmi tzv. „major“ uragan (kategorije 3 ili više) na istočnom Pacifiku u 2014. godini.   Ukupno je ove godine formirano već 14 imenovanih tropskih oluja, od kojih je njih 10 postalo uraganima. Time ova godina ima šansu nadmašiti dosad rekordno aktivnu 1992. godinu na sjeveroistočnom dijelu Pacifka. Te je godine formirano čak 28 oluja. Njih 16 je postalo uraganima, a 10 je dosegnulo treću ili višu kategoriju.

Satelitska snimka uragana Norbert (treća kategorija) ispred obala poluotoka Baja California snimljena u subotu 6.9.2014. u 18.27 UTC

 slika

Položaj i prognoza intenziteta i putanje uragana Norbert (6.9.2014.)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned