Sunday, Jul. 5, 2020

Indija: Drugi najskuplji tropski ciklon u znanoj povijesti uzeo najmanje 24 života

Autor:

|

13.10.2014

|

Kategorije:

Indija:  Drugi najskuplji tropski ciklon u znanoj povijesti uzeo najmanje 24 života

Dan nakon što je središnji dio istočne obale Indije pogodio snažan tropski ciklon četvrte kategorije, stižu novi podaci o žrtvama i razmjerima počinjene štete.  Posljednji podaci govore da su poginule najmanje 24 osobe. U državi Andhra Pradesh život je izgubila 21 osoba, dok su tri osobe poginule u susjednoj državi Odisha.

Prve procjene štete govore da ona iznosi najmanje 1.6 milijardi dolara. Najteže je stradao 2-milijunski lučki grad Visakhapatnam kojeg je ciklon Hudhud direktno pogodio.  Na temelju prvih procjena štete, Hudhud bi mogao postati drugi najskuplji tropski ciklon koji je u znanoj povijesti pogodio Indiju.  Najskuplji tropski ciklon koji je pogodio Indiju je krajem listopada 1999. godine pogodio državu Odisha. Tada su  poginule 9843 osobe, a počinjena je šteta od 2.5 milijardi dolara. Indiju je u znanoj povijesti pogodio još samo jedan tropski ciklon koji je počinio više od 1 milijarde dolara štete. Bio je to ciklon koji je 8. studenog 1996. godine usmrtio 708 osoba uz štetu od 1.5 milijarde  dolara.

Prije malo više od mjesec dana Indiju je pogodila najskuplja prirodna katastrofa u znanoj povijesti. Obilne monsunske kiše su od 3. do 7. rujna 2014. pogodile područje Kashmira uz granicu s Pakistanom. U poplavama i odronima je poginulo najmanje 600 ljudi, a šteta je procijenjena na najmanje 16 milijardi dolara.  Do ove godine najskuplja prirodna katastrofa u Indiji su bile monsunske poplave iz srpnja 1993. godine. Tada je šteta iznosila 11.6 milijardi dolara.

Tijekom utorka se ciklona Hudhud raspao nad kopnom sjeverne Indije, ali njegovi ostaci i dalje donose obilnu kišu na području prema granici s Nepalom.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned