Saturday, Jul. 4, 2020

Irma je bila jedan od najjačih uragana na Atlantiku, ali ne i najjači!

Autor:

|

13.09.2017

|

Kategorije:

Irma je bila jedan od najjačih uragana na Atlantiku, ali ne i najjači!

Nakon dvotjednog puta od obala zapadne Afrike, preko Kariba i Floride, bivši uragan Irma konačno je barem u meteorološkom smislu postao povijest. Američki Nacionalni centar za uragane je krajem ponedjeljka 11. rujna  objavio posljednje priopćenje vezano uz bivši uragan Irma koji je nad američkom saveznom državom Georgiom postao tropska depresija.

Irma će svakako po razaranju koje je počinila na velikom području, odnosno po ukupnoj šteti zasigurno postati jedan od najskupljih uragana, ako ne i najskuplji uragan u znanoj povijesti.

Posljednji podaci o broju poginulih govore da je Irma uzela najmanje 55 života. Na Karibima je život izgubilo  37 osoba, a u SAD-u  njih 17. Prve procjene ukupne štete govore da će ona biti najmanje 62 milijarde američkih dolara, iako će trebati tjedni ili mjeseci da se utvrdi konačna šteta. Irma je devastirala brojne karipske otoke, uključujući i sjeverne obale Kube. Velika šteta je počinjena na Floridi gdje je  više od polovice države bilo bez struje. U srijedu ujutro struju još nije imalo 3.9 milijuna stanovnika.

Irma je proteklih dana bila jedna od glavnih vijesti i svjetskih i naših medija i često se u izvještajima naglašavalo da je bilo riječ o najjačem ili najvećem uraganu u povijesti na Atlantiku.  Da li je to baš tako?

Najčešće se snaga uragana povezuje sa kategorijom (na skali od 1 do 5), a ona ovisi o maksimalnoj kontinuiranoj brzini vjetrova u najjačem dijelu uragana (tzv. „očni zid“, „eyewall“). Irma je tijekom svog pohoda po Karibima dva puta dosegnula status kategorije 5. Da bi uragan  imao kategoriju 5 onda kontinuirana brzina  vjetrova u najjačem dijelu uragana (tzv. očni zid) mora iznositi najmanje 251 km/h.  U Irmi su puhali takvi vjetrovi najveće  brzine 295 km/h (185 mph).

Po tom je kriteriju Irma drugi najjači uragan na Atlantiku. Ista takva brzina vjetra je dosegnuta u još tri uragana na Atlantiku: neimenovani uragan koji je 1935 godine poharao otočje Florida Keys (kao i Irma), uragan Gilbert 1988. godine i uragan Wilma iz 2005. godine. Najjači uragan na Atlantiku prema kriteriju brzine vjetra je bio uragan Allen iz 1980. godine s vjetrovima od 190 mph (306 km/h).

S vjetrovima od 295 km/h Irma je najjači uragan koji je ikad zabilježen na tzv. tropskom Atlantiku, a to znači izvan Meksičkog zaljeva i Karipskog mora.

Tim intenzitetom Irma je direktno pogodila karipski otok Barbudu, na sjeveru Malih Antila. To otočje još nikad nije doživjelo udar uragana takve snage, tako da je Irma bila najjači uragan, ali na području Malih Antila. Do sad su najjači uragani koji su pogodili Male Antile bili praćeni najjačim vjetrovima od 258 km/h.

Irma je postavila i jedan globalni rekord. Punih 37 sati je kontinuirano održavala status kategorije 5 s  vjetrovima od 295 km/h, što je novi svjetski rekord. Do sad je taj rekord za tu ili višu  brzinu vjetra, u trajanju od 24 sata  držao supertajfun Haiyan iz studenog 2013. godine.

Irma je na svom putu preko sjevernog dijela Kariba puna tri dana neprekidno održavala status kategorije 5, što je novi rekord za uragane na Atlantiku u tzv. satelitskoj eri praćenja (od 1966. godine). Nakon što je bila oslabila na kategoriju 4 Irma je neposredno pred ulazak na obale sjevera Kube opet ojačala na kategoriju 5. Ukupno je 3,25 dana imala status kategorije 5 čime se na Atlantiku  izjednačila s neimenovanim uraganom koji je 1932. godine također pogodio Kubu. Upravo je Irma prvi uragan pete kategorije  koji je pogodio Kubu nakon te 1932. godine.

Na zapadnom Pacifiku je nekoliko tajfuna (tako se nazivaju uragani na području sjeverozapadnog Pacifika) duže imalo status kategorije 5. Globalni rekord drži tajfun Nancy iz 1961. godine koji je status kategorije 5 imao ukupno 5,5 dana.

Po službenim podacima Svjetske meteorološke organizacije  najjači tropski sustavi na Zemlji po navedenom kriteriju brzine vjetra su  već spomenuti  tajfun Nancy iz 1961. godine i uragan Patricija (istočni Pacifik) iz 2015. godine. Maksimalna kontinuirana brzina vjetrova je iznosila 342 km/h (215 mph).

Ukoliko se kao kriterij jakosti uzima najniži tlak izmjeren u središtu uragana onda je na Atlantiku bilo snažnijih uragana. Najniži tlak izmjeren u središtu uragana Irme je iznosio 914 mbara. Izvan Meksičkog zaljeva i zapadnih Kariba to jest uragan s najnižim tlakom.

Međutim, ukupno na Atlantiku po kriteriju najnižeg tlaka za vrijeme trajanja uragana Irma nije ni među prvih deset uragana na Atlantiku. Rekord drži čuveni uragan Wilma iz 2005. godine s najnižim tlakom od 882 mbara.  Svjetski rekorder je tajfun Tip iz 1979. godine s tlakom od 870 mbara, a odmah do njega uragan Patricia iz 2015. godine s tlakom od 872 mbara.

Jedan od kriterija jačine uragana je i njegova snaga(tlak i/ili brzina vjetra)  prilikom ulaska na kopno (tzv. „landfall“). Irma je karipski otok Barbudu pogodila snagom pete kategorije s vjetrovima od 295 km/h i tlakom od 914 mbara. Na sjever Kube je ušla također kao uragan pete kategorije s vjetrovima od 260 km/h i tlakom od 924 mbara.

Otočje Florida Keys je pogodila kao uragan četvrte kategorije s vjetrovima od 215 km/h i tlakom od 929 mbara.  Irma je po najnižem tlaku pri ulasku na kopno  sedmi najjači uragan koji je  pogodio SAD (izjednačen s tzv. Lake Okeechobee uraganom iz 1928. godine).

Pri ulasku na kopno najjači na Atlantiku je  bio uragan iz 1935. godine (tzv. uragan na Dan rada) koji je Floridu pogodio s vjetrovima od 257 km/h i tlakom od 892 mbara.

Meteorolozi koriste i egzaktni numerički pokazatelj koji govori koliku energiju nosi neki uragan. Riječ je o ACE indeksu (Accumulated Cyclone Energy, Akumulirana energija ciklona), a on je funkcija i snage (brzina vjetra) i vremena trajanja uragana. Tijekom svakih šest sati za vrijeme „života“ uragana tj. tropske oluje se uzima kvadrat brzine vjetra (izražen u čvorovima) i ti se brojevi zbrajaju. Ukupni se iznos podijeli s 10000 da bi se dobio mali broj jedno ili dvoznamenkasti) prikladan za širu upotrebu.  Prosječna brzina najjačih vjetrova (prema službenom izvještaju) se kvadrira budući da je kinetička energija vjetra funkcija kvadrata brzine. Tako će slabe tropske oluje koje traju kratko vrijeme imati mali ACE indeks, a snažni, dugotrajni uragani veliki.

Irma je, prema ACE indeksu drugi najsnažniji uragan na Atlantiku. Ukupna iznos ACE indeksa je 67,5. Višu je vrijednost (u satelitsko doba)  imao samo uragan Ivan iz 2004. godine (ACE indeks 70,4).  Međutim Ivan je „trajao“ ukupno čak 23 dana, a Irma 13 dana. (Spominje se i uragan iz 1899 godine s ACE indeksom 73.6, ali se taj podatak ne smatra potpuno pouzdanim). Svjetski rekord drži uragan/tajfun Ioke iz 2006. godine s ACE indeksom 82.

Uragan Irma je po ACE indeksu generirao toliko energije koliko se inače generira ukupno u prosječnoj sezoni na Atlantiku. Pod prosječnom se sezonom smatra vrijednost ACE indeksa od 61 do 111. Od 1966. godine (početak satelitskih mjerenja) bilo je čak 18 godina na Atlantiku u kojima je ukupni ACE indeks svih oluja i uragana bio manji od  ACE indeksa Irme.

Naslovna slika: Put uragana Irme preko Atlantika od 30.8. do 11.9.2017. godine

Satelitska snimka Floride prije i poslije Irme (11. i 12. rujna 2017. u razmaku od 24 sata) – izvor: https://twitter.com/NOAASatellites

Satelitska snimka sjeevrnih karipskih otoka prije i poslije uragana Irma – izvor: https://twitter.com/NOAASatellites

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned