Monday, Jul. 13, 2020

Irma: Uragan pete kategorije prijeti Karibima, potom Floridi

Autor:

|

05.09.2017

|

Kategorije:

Irma: Uragan pete kategorije prijeti  Karibima, potom Floridi

Osam godina (2008.-2015) na Atlantiku nije bio formiran niti jedan uragan pete kategorije jakosti. Riječ je o najvišoj kategoriji (na skali od 1 do 5), a nju dobiju oni uragani u kojima maksimalna brzina prosječnih vjetrova premaši 251 km/h.  Područje koje pogode takvi najjači  vjetrovi pretrpjet će katastrofalnu štetu. A razorni vjetrovi su samo dio opasnosti koje donosi uragan. Tu su i poplave zbog obilnih kiša,  te plavljenje obalnog područja zbog prodora velike količine vode koju uraganski vjetrovi tjeraju pred sobom.

Danas je američki Nacionalni centar za uragane (NHC) izdao specijalno priopćenje u kojem je potvrđeno da podaci prikupljeni zrakoplovima koji istražuju uragan Irma pokazuju da je riječ o uraganu pete kategorije jakosti. Prosječna brzina najjačih vjetrova oko centra uragana, prema posljednjem izvještaju (15:00 UTC) iznosi čak 285 km/h. Tlak u središtu uragana je 931 mbara.

Uragan Irma se, po posljednjim podacima (15:00 UTC, utorak 5.9.2017) nakazi 365 kilometara istočno od karipskog otoka Antigua.  Irma će tijekom srijede prelaziti preko sjevernog dijela otočja Malih Antila, a potom bi njen centar trebao prolaziti sjevernije od Portorika, Dominikanske Republike i Haitija te Kube. U noći od subote na nedjelju centar uragana Irme bi se trebao nalaziti  između Kube i južne Floride.  Vrlo je izvjesno da će se čitava Florida naći na putu opasnog i snažnog uragana. Još jučer je guverner proglasio izvanredno stanje.

Važno je napomenuti da  prosječna greška u prognozi putanje uragana nakon 4 do 5 dana iznosi od 280 do  360 kilometara. Takva greška, ako se dogodi ima značajan utjecaj na konačne efekte uragana na nekom području.

Po aktualnoj prognozi NHC-a Irma bi slijedeća dva dana i dalje trebala biti uragan pete kategorije, a potom tek malo „oslabiti“ na četvrtu kategoriju.  Područje s najjačim vjetrovima je promjera 28 kilometara oko centra uragana, dok je područje s uraganskim vjetrovima (veće od 119 km/h) promjera 75 kilometara od centra.

Još ikad u znanoj povijesti  (a podaci o uraganima na Atlantiku se bilježe od 1851. godine) na dijelu tropskog Atlantika gdje se nalazi Irma nije nastao ovako snažan uragan. Riječ je o području istočnije od Malih Antila poznatije i kao tzv. „Glavno područje razvoja“ , MDR tj. (Main Development Region). MDR se proteže od Malih Antila do  zapadne obale Afrike. Na tom dijelu se u tzv. visokoj sezoni uragana (kraj kolovoza i rujan) stvaraju tropske oluje koje često postaju jaki uragani.

Najjači uragan na Atlantiku, prema prosječnoj brzini maksimalnih vjetrova je uragan Allen iz 1980 godine. (306 km/h).  S obzirom na tlak u središtu uragana, rekorder na Atlantiku je uragan Wilma iz 2005. godine s tlakom od 882mbara.

Razvoj događaja vezan uz uragan Irma pratite na stranicama našeg foruma u temi: Uragan Irma

Na istočnom Atlantiku danas je već formirana nova tropska oluja nazvana Jose. Nalazi se oko 2000 kilometara istočnije od Irme.  Zanimljivo je da je prve prognoze šalju također prema Malim Antilima i krajem tjedna, dok se Irma bude približavala Floridi, Jose bi (tada već uragan) se trebao nalaziti  blizu današnje pozicije Irme.

Vjerojatno je da se neće dugo čekati ni na Katiu, slijedeću tropsku oluju sezone. Područje nestabilnog vremena na jugozapadu Meksičkog zaljeva ima veliku šansu (60% u slijedeća dva dan) da se razvije u novu  tropsku oluju.

Klimatološki vrhunac sezone je 10. rujna i izgledno da će prognostičari centra za uragane imati jako puno posla oko tog datuma.

Položaj, prognoza putanje i intenziteta uragana Irma (5.9.2017.  15:00 UTC)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned